Načo sú výpravcom nové uniformy ?

Načo sú výpravcom nové uniformy

Vážení páni , vážené dámy a všetci , ktorých sa akokoľvek týka dobré fungovanie a rozvoj „Železníc Slovenskej Republiky“ !!!

Ocitli sme sa v dobe, kedy málokto z nás chápe význam niektorých rozhodnutí a pripadá nám to ako v rozprávke : „ Kráľovstvo sa rozpadlo, princezná ušla so záhradníkom, každý naložil na voz čo mohol a zdrhol ! Zostávajú len chudobní poddaní, ktorí nemajú kam a tak v tichosti čakajú zmierení so svojim osudom na nového kráľa, alebo na zázrak?…….“
Žiaľ, ale my nie sme v rozprávke, kde sa to väčšinou dobre končí, záhradník sa zmení na princa, z ktorého sa stane dobrý kráľ, spojí kráľovstvá a spravodlivo vládne. Samozrejme zlí zlodeji sú potrestaní a majetok sa vráti tam, kde patrí ! ……….

Iba nedávno boli slávnostne predvádzané nové uniformy výpravcov a hneď na to vyšlo nariadenie Námestníka Generálneho riaditeľa pre prevádzku, ktoré hovorí o zrušení výpravy vlakov výpravcom, ostáva len pár staníc. Takže zvýrazníme dôstojnosť funkcie výpravcu novou uniformou a dáme mu do ruky miesto výpravky lopatu a metlu, pretože ako všetci dobre vieme, po veľkej redukcii pracovníkov v prevádzke je výpravca často sám na všetky úkony na pracovisku, musí kúriť, upratovať, odpratávať sneh, prestavovať kľukou výmenu (pokiaľ to situácia vyžaduje) a iné. Neboli by na tieto úkony praktickejšie a pohodlnejšie oranžové tričká a montérky ? Na sledovanie vlakov to stačí, ušetria sa náklady, ktoré následne môžu byť použité na mzdy. Myslí si snáď niekto, že keď pôjde krásne vystrojený výpravca oznámiť cestujúcim, že kvôli poruche HDV budú čakať 70 až 90 minút, kým cez Bratislavu a všetky spoločnosti zoženú nejaký rušeň, budú ľudia v nemom úžase ticho čakať? Tieto situácie sa veľmi často opakujú. Chceme sa ukazovať svetu zvyšovaním úrovne cestovania, krstíme a svätíme nové rušne, predvádzame nové súpravy a zároveň rušíme spoje, alebo zavádzame grafikony, v ktorých na seba spoje nenadväzujú. Myslíte, že takto je to v poriadku? Je rozumné nakladať na krásne vyzdobený stôl vyberané jedlá, ak má podpílené všetky nôžky? Táto moja úvaha nepatrí iba uniformám, ale všetkému čo sa okolo nás deje, pretože sa stále neviem ubrániť myšlienke, že výsledky tejto modernizácie a revitalizácie sa podobajú výskumom madam Curie!( Ona „rozbíjala“ iba atóm, čím výrazne prispela vede, ale my si dáme rozbiť všetko, čo tu kedysi fungovalo! )

Prosím kompetentných, aby sa zamysleli nad týmito riadkami a snažili sa urobiť nápravu tam, kde to možné je, aby nerušili všetko čo bolo niekedy dobré, aby hľadali prostriedky tam kde sú.

Vo Zvolene dňa 11.októbra 2011 Výpravkyňa Elena Liptáková
Exviceprezidentka OAVD reg. Zvolen

8 reakcií

  • Vôbec som nepochopila o čo by malo v tomto článku ísť,kritizujete novú uniformu alebo to že výpravca nebude robiť tie smiešne pohyby v koľajisku?Výprava vlaku je predsa obrovská zodpovednosť a mne ako výpravcovi sa nemohlo nič lepšie stať ,ako to že túto zodpovednosť preberie na seba dopravca.No a to kúrenie,upratovanie,odpratávanie snehu a ďalšie pohromy ktoré ste spomenuli-veď to každý normálny človek robí aj doma,tak aký je problém to urobiť aj v práci?Mňa viacej štve že moja reálna mzda už 10 rokov klesá!,napriek tomu že sa už vystriedali vlády aj ľavicové aj pravicové a to nehovorím o vedeniach rôznych železničných odborových organizácií.S pozdravom Maria Curie-Sklodowska, snáď prvá…,tak teraz už ani sama neviem?

     
  • Tiež som čakal nejaké názory – ale k veci. To som naivný, že?! 🙂

     
  • Toto je najvážnejší problém na Slovensku,chytáme sa nepodstatných vecí a tie hlavné nám unikajú.S madam Curie som to chcela trochu odľahčiť a nie urobiť hlavnú tému.Hneď prvá reakcia bola iba k nej a nie k podstate celého článku.Mali by sa všetci zamyslieť nad tým,čo nás čaká,dotazník o ktorom hovorí KERKO mi kolegovia poslali a nevypadá to dobre. Na moju úvahu som dostala veľa kladných odpovedí a iba jedna bola že dobré,ale malo to byť tvrdšie. Ja som odpovedala,že v minulosti to bolo tvrdšie,ale po „povojnových“ májových udalostiach som okrem abdikácie musela zmeniť aj žáner,prešla som na rozprávky! Ak človek bojuje za svojich ľudí,otočí sa a za ním nikto,čo iné sa dá robiť? Nechcem byť pesimistická,ale tento záver roka bude veľmi ťažký a možno to bude aj na niečo dobré,možno sa potom ľudia konečne dajú dokopy bez toho,či sú niekde organizovaní,alebo nie,pretože idú ťažké časy!!!

     
  • Kerko: ak vieš, ktorá žena bola prvá nositeľka Nobelovej ceny tak ma pouč. To že ju dostala s manželom,jej neberie to, že bola ako prvá žena, ktorá dostala Nobelovu cenu.

    http://www.chem-web.info/cz/doplnky/zivotopisy-chemiku/marie-curie-sklodowska

    Ale skôr ma mrzí, že na týchto stránka sa nevyjadrujú ľudia, ktorý by mali(nie však ku Nobelovým cenám). Sám som písal prezidentovy našej organizácie email na obe emailové adresy, ktoré má uvedené na týchto stránkach. Doteraz mi neodpovedal.

     
  • Efendi trošku nemiestny útok.(internet ,fernet).Keď už ,tak so všetkou
    úctou k pani Curie nebola to prvá žena ktorá dostala Nobelovu cenu.
    Prvá bola udelená za literatúru a potom za mier.
    Bola prvá Žena ktorej bola udelená Nobelova cena za FYZIKU !!
    JA viem hra so slovíčkami ale prečo nie ? Aj ty si sa zahral na úkor
    Eleny.Keby to ženiem do extrému tak (cenu udelili manželskému páru)
    Dobre .Tak k Veci = Ja osobne som pochopil pani Elenu a jej
    prirovnanie.Naše vedenie sa rozhodlo urobiť experiment.Štýlom ,
    POKUS-OMYL. Tuto niečo zrušíme,tamto na pol šichty prerušíme,a hentam
    zavedieme pevnú prestávku,počkáme,uvidíme ako sa s tým prevádzka
    vysporiada .Nikdy som nemyslel že to poviem ako Vypravca ale teším sa
    na Zimu a dúfam že bude hóóódne snehu.Len som zvedavý či ten kto
    rozhodol o POKUSE bude mať odvahu priznať že to bol OMYL. Samozrejme
    odpoveď poznáme všetci.Ak tu teda ešte budeme lebo od dneska sme
    začali vypĺňat´ tlačivá snímkov hodnotenia zmeny (zaznamenávat
    stručne každý úkon ktorý výpravca vykonáva) PS..vždy ma hnevali
    laici ktorý si mysleli že výpravca je ten čo len vyjde von a vypraví
    vlak.Teraz sa im ospravedlňujem .Niekto z nášho vedenia si to myslí
    tiež ,takže dneska výluka 6kv ,kmitáš,zisťuješ konce vlakov,atď.atď.
    snažíš sa ,a oni ešte stále nechcú chápať že sme to My Výpravcovia
    ktorý ešte ako tak držíme štreku aby išla,a záleží nám na doprave ,
    a máš sa ešte obhajovať či si potrebný.SOM ZNECHUTENÝ.(síce dávno ale
    čo je veľa to je moc).

     
  • Ešte aby sa niekto nečudoval,tak dám to Adminovi doplniť o poslednú vetu v zátvorke na vysvetlenie,s tým som to poslala aj nášmu vedeniu.

     
  • Tak to som mala napísať jasnejšie,myslela som to tak,že madam Curie rozbíjala atóm a naši rozbíjajú železnicu. V konečnom dôsledku – rovnaký význam slova,ale ona vo svojej profesii s tým vyhrala,kým my na tom padneme.

     
  • Vážena Elena, neviem čo si chcela povedať tou poznámkou k Marií Curie Sklodowskej. Tá pani dostala ako prvá žena Nobelovu cenu(za fyziku) a neskôr druhú (za chémiu). Tak neviem prečo porovnávaš jej výsledky práce(a nie je ich málo), s výsledkami revitalizácie a modernizácie na ŽSR. Nepletieš si internet s fernetom? Alebo mobilizáciu a civilizáciu?

    Ešte stále výpravca Ľuboš Martišík v žst. Púchov