KZ podpísaná

Kolektívna zmluva ŽSR je podpísaná, mzdy sa navýšia už za január

Dnes bola podpísaná Kolektívna zmluva na Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR). ŽSR ju podpísali s najväčšou odborovou organizáciou, Odborovým združením železničiarov (OZŽ). Postupovali v zmysle zákona, reagujúc na vzniknutú situáciu, keď jedna z odborových organizácií – GINN, odmietla kolektívnu zmluvu podpísať. Zástupca OZ GINN Martin Daňo tým porušil dohodu zo 7. kola vyjednávania o kolektívnej zmluve, ktorej záverom bola zhoda medzi ŽSR a odbormi. 

V zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní má zamestnávateľ právo uzatvoriť kolektívnu zmluvu s odborovou organizáciou s najväčším počtom členov. ŽSR a OZŽ tak urobili preto, aby mohli zamestnanci čím skôr čerpať výhody, ktoré sa im premietnu už v januárových výplatách. 

„Teším sa, že sa našlo riešenie prospešné pre zamestnancov. Zamestnanci sú pre mňa na prvom mieste, preto som ochotný využiť všetky zákonné, i keď nie obvyklé postupy,”zhodnotil generálny riaditeľ ŽSR Juraj Tkáč.

Darina Fabuľová, hlavný kolektívny vyjednávač za odbory a podpredsedníčka OZŽ dodala, že Odborové združenie železničiarov pristúpilo k podpisu kolektívnej zmluvy s plnou vážnosťou. „Uvedomujeme si svoju zodpovednosť a dopad nepodpísania kolektívnej zmluvy pre zamestnancov. Nemôžeme dopustiť, aby OZ GINN urobilo z 13 600 zamestnancov ŽSR svojich rukojemníkov. OZŽ má podporu všetkých ostatných odborových organizácií pri ŽSR.”

Kolektívna zmluva garantuje zamestnancom výhody nad rámec Zákonníka práce a umožní čerpať sociálny fond. Platí do 31. 12. 2020.

Comments are closed.