INFO O KV

Info o KV

Vážení kolegovia a kolegyne dňa 3.11.2011 sa konalo ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania.
Prvým bodom bolo ukončenie už začatého vyjednávania k bodu 45 platnej KZ. Mzdový nárast v roku 2011 je 0 %. Napriek tomu bude všetkým zamestnancom vyplatená mimoriadna prémia vo výplate za mesiac november. Ďalším bodom bolo otvorenie kolektívneho vyjednávania ku KZ 2012. Je to začiatok vyjednávaní ktoré nebudú vôbec jednoduché. Je dosť veľa rozporných bodov. V rámci kolektívneho vyjednávania bola otvorená i Smernica pre odmeňovanie.
V pondelok sa stretne špecializovaná komisia ktorá bude riešiť zmeny v novej Smernici pre odmeňovanie.
Samozrejme aj OAVD bude mať svoje zastúpenie v komisii. Kolektívne vyjednávanie pokračuje 10.11.2011.
Po ukončení budú aj ďalšie informácie.

4 reakcie

  • Keď ZSSK zvyšovala cestovné ku 1.11.2011, vyjadrenia hovorcov boli s radosťou prezentované celomediálne so zdôvodnením, o.i. aj takýmto : „Už sedem rokov sa ceny cestovného nemenili, zdražela energia i pohonné hmoty a inflácia za toto obdobie dosiahla 27 percent.“ Je to zaujímavé číslo, pretože pri kolektívnych vyjednávaniach bol mocipánmi ŽSR vždy sľubovaný nárast mzdy len taký, aby neprekročil mieru inflácie ( ak teda podľa určitých formalít sa o tom „akože“ vyjednávalo, pretože OZŽ malo ortieľ už dávno dohodnutý so ŽSR ). Keďže vždy tvrdili, že sa ide presne podľa údajov zo štatistického úradu SR, tak si to potom môžme spočítať aj my – t.j. mzdy by sme mali mať o 27 percent vyššie, ako v roku 2005. Takže je to úplne jednoduché – stačí len požadovať dorovnanie chýbajúcich percent ( to predsa nemôže byť pre ŽSR likvidačné, GR ŽSR i s OZŽ spolu sa mohli seknúť hádam o 0,5 percenta, maximálne o 1 percento ). No a to bude úplne jednoduché kolektívnym vyjednávaním, veď zamestnávateľ si váži a chce udržať skúsených zamestnancov, nie ? 😀 Dokým budú ľudia na železnici niektorí obmedzení a iní obmedzovaní záväzkami ku vedúcim zamestnancom či už po stránke rodinnej alebo využívaním výhod od vedúcich zamestnancov za protihodnotu rozličných návykových špinavostí, dovtedy nebude ani profesná jednotnosť ani kolegialita. Takže štrajk či podávanie hromadných výpovedí k dosiahnutiu primeranej mzdy za prácu, či spoločenského uznania je podľa mňa záležitosťou inej generácie, než je táto dnešná. Môj názor – už to nepotrvá dlho a „normálni“ železničiari pri takomto trende poodchádzajú sami aj bez nátlakových akcií. A zodpovednosť za to opäť neponesie nikto, lebo tí najmúdrejší z vedenia s najmúdrejšími „zlepšovacími“ návrhmi už budú v dôchodku, ak im bude horieť pod zadkom.

     
  • 10.11.2011- „Veru smútok“, a ešte nepochopiteľne ak sa v článku “ A ČO MY STARŠÍ….?, píše, že OC sa stotožnili s touto filozofiou /nová TT tabuľka/ a v info od OZŽ je napísané, že takýto návrh je pre OC neprijateľný! Boli ste na jednom a tom istom KV o KZ na rok 2012 páni vyjednávači? P.S. Aj ja poznajúc mechanizmus a výšku pohyblivej zložky mzdy na VOJ a OR kvitujem OC,že neprijali tento návrh. A ešte info z iného uhla pohľadu : zdroj web- Košický Korzár 14.11.2011.
    Železničiarom sa nepáči zmrazenie platov
    Zamestnanci ŽSR zarábali tento rok v priemere 757 eur, zamestnanci Železničnej spoločnosti Slovensko o čosi viac – 843 eur. V budúcom roku by chceli vyššie platy.

    ROŽŇAVA/BRATISLAVA. Priemerná mzda v prepravnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) bola od januára do septembra tohto roku 843 eur. Rast miezd bol minulý rok na základe kolektívnej zmluvy zmrazený, a tento stav chce vedenie spoločnosti aj naďalej udržať. „Vedenie firmy nepočíta, že by mali mzdy na budúci rok rásť. Budú rovnaké ako tento rok,“ uviedol Alexander Buzinkay, vedúci tímu komunikácie ZSSK.
    Odbory žiadajú nárast
    Tento fakt sa nepáči Odborovému združeniu železničiarov. Tí v súčasnosti s vedením železničných spoločností začali rokovania o podobe nových kolektívnych zmlúv na nasledujúci rok. „Všetko je v štádiu vyjednávania. Posledné dva roky bol rast miezd v ZSSK zmrazený, preto budeme požadovať istý nárast. Pozorne sledujeme dohody o zvyšovaní miezd aj v ďalších rezortoch, ako je školstvo či zdravotníctvo. Dohodnúť by sme sa chceli už do konca tohto kalendárneho roka,“ povedal pre denník Korzár František Petroci, predseda Odborového združenia železničiarov.
    Napriek tomu, že odborári by chceli rokovania uzavrieť už tento rok, vyjednávania o novej kolektívnej zmluve môžu pokračovať takmer do konca marca 2012. Lepšiu vyjednávaciu pozíciu má podľa všetkého vedenie ZSSK. Pokiaľ sa s odborármi nedohodnú, platiť bude tohtoročná kolektívna zmluva, v ktorej bol rast platov zmrazený.
    ŽSR: O platoch sa rokuje
    Výška priemernej mzdy v spoločnosti Železnicie Slovenskej republiky (ŽSR) bola v tomto roku 757 eur.
    „Otázka ďalšieho postupu v oblasti miezd pre rok 2012 je súčasťou kolektívneho vyjednávania, ktoré ešte nie je uzavreté,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Martina Pavlíková.

    Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/6138500/vyssich-platov-sa-opat-vacsina-vychodniarov-zrejme-nedocka.html#ixzz1dhgdmNX2

     
  • 10.11.2011-nie je dobre , ak musí človek naháňať info u konkurencie.
    OZŽ
    Návrh zamestnávateľa predpokladá, že všetci zamestnanci by sa posunuli v tarifnej tabuľke do posledného 10. pásma, ktoré by sa ale nemenilo a cez pohyblivú zložku mzdy by boli riešení tí zamestnanci, ktorí sú dnes v tomto pásme zaradení. Podľa zamestnávateľa by tak každý zamestnanec v konečnom dôsledku mohol dostať viac! Takýto návrh, poznajúc mechanizmus a výšku pohyblivej zložky mzdy na VOJ ( predovšetkým OR) je pre OC neprijateľný!
    Odborové centrály vo svojom protinávrhu žiadali o zavedenia príplatku za prax, pričom predložili viacero variantov výšky príplatku po 15 rokoch odstupňovane až do 42 rokov odpracovaných u ŽSR. S týmto návrhom zase nesúhlasil zamestnávateľ.

    Môj komentár. Je načase zrušiť prémie ako také a dať všetko do základu.Aspoň sa nikto nebude priživovať na prevádzkových zamestnancoch.Treba sa pokúsiť o zvýšenie príplatkov za turnusovú prácu. Len tak sa dá dosiahnuť spravodlivé ohodnotenie.

     
  • Je čas , aby p. gen.riaditeľ splnil sľuby, dané pri osobných jednaniach
    pri odvolávaní štrajku. A je čas, aby naši odborársky funkcionári presadzovali to, čo mali ústne dohodnuté.
    2% nie je to sľubované dvojciferné číslo, ako to nie je ani 9%.

    http://hnonline.sk/slovensko/c1-53601910-sestry-spustili-platovu-lavinu