UHORKOVÁ SEZÓNA NA SLOVENSKU

http://ekonomika.sme.sk/c/6000088/zeleznice-vyplatia-zamestnancom-po-sto-eur-netyka-sa-to-uradnikov.html
http://hnonline.sk/stlpceky/c1-52444200-koho-zastupuju-odbory
http://profesia.pravda.sk/odbory-zvysenie-nadcasov-je-proti-smernici-unie-fu3-/sk-przam.asp?c=A110727_103019_sk-przam_p01
Odporúčam čítať aj komentáre k článkom, aby ste sa dozvedeli, aký názor majú na Vás názor Vaši spoluobčania – priatelia, susedia i závistlivci.

 

25 reakcií

  • Dovolim si upravit jeden nazov z toho fora: AKO DALEJ PANI Z OAVD? Dna 6.9.2011 zasadal najvyšší organ Oavd – Republik.rada. Vie niekto o tom co sa jednalo? Zeby nieco o podobe novej KZ? alebo nieco o Zak.prace? alebo???

     
  • Vážení,nereagujete už na nič.Konečne už priznajte, že ste zlyhali. Platí nový ZP.Buď sa na to na vy. etre alebo priznajte, že ste to po .srali. Mlčal som už dlho,ale toto je už na to, aby ste odstúpili, alebo skladali účty. Čo ste vybavili? Alebo je to len pre vedenie? Vy ostatní buďte radi, že platíte členské? Zobuďte sa už konečne ,alebo zavrime krám a stsrajme každý o seba.Viď lekári. Treba ešte niečo povedať? Vedenie, zobuďte sa.

     
  • Vážení, začínam z tejto stránky nadobúdať dojem, že každý tu píše to svoje a osočujú sa tu tí, ktorí by mali členskej základni ukázať cestu jednoty. Týmto svojím vypisovaním asi veľa nových nepritiahnete. Skôr sa bojím, že ak to tak pôjde ďalej zostane ako OAVD len torzo republikovej, resp. regionálnej rady. O čo Vám vlastne ide??? Nadobudol som silný dojem, že asi ani naše vedenie nie je jednotné. Skôr ako sa tu začnete verejne osočovať domyslíte si, prosím, aj dôsledky svojich vyjadrení. V opačnom prípade si za členské posedím v krčme, pokecám, a ešte si k tomu aj niečo dám. Výsledok bude rovnaký = de jure nič som nevyriešil,ale de facto aspoň som neodišiel na sucho.

     
  • Uhorková sezóna pokračuje. 19.08.2011 bolo Kol. vyjednávanie, však? A že by sme sa dozvedeli dáku informáciu?
    P.S. Škoda Elenky Info by už bolo na stránke.

     
  • Informácia nielen pre Efendiho. Dňa 18.08 2011 sa koná ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania. Po jeho ukončení je naplánovaná jednanie ZOO v ŽD ktoré zvolal prezident. Prejednávať sa určite bude aj ďalší spoločný postup v Kolektívnom vyjednávaní.Ďalšie informácie po jednaní

    Ako reagovať na predchádzajúce články a výzvu Michala ? V prvom rade je mi ľúto, že zo stránky robíte určitú formu bulváru. Nie je v poriadku ak podobné veci preberáme verejne, veď reakcia ostatných môže byť iba jediná. Ako chcú pomôcť ostatným, keď sa nevedia dohodnúť medzi sebou. Je v poriadku rozdielnosť názorov, rozdielnosť prístupov ku každej veci a problému, ale dohoda a spoločný výsledok musí byť. Iba ak nájdeme spoločné riešenia a postupy pri riešení problémov, ktoré trápia nás všetkých, iba tak môžeme spoločne niečo robiť. Každý máme svoju pravdu, ale tolerancia a porozumenie pre názory, postupy a prezentáciu nielen tej svojej pravdy, by mala byť v každom z nás. A preto nebude žiadne zverejňovanie podpisov, pretože naozaj nie je dôležitý podpis, ale naše spoločné rozhodnutie. Hodnotenie vašej práce zase prináleží vašej členskej základni, to sú ľudia, ktorí majú právo povedať ako robíte a ako sú s vašou prácou spokojní. Preto Vás chcem poprosiť o hľadanie spoločných riešení a porozumenie pre chyby toho druhého, aby naša práca mala naozaj význam a prínos pre našich členov. Zvlášť prosím Elenku, aby prehodnotila svoje rozhodnutie, veď doteraz urobila kus naozaj užitočnej práce v prospech nás všetkých. Urobila si veľa, ale ešte veľa urobiť môžeš.

     
  • Milý „NIKTO“ (výstižný nik),nebudem tu preberať všetky napísané nezmysly v snahe tvojho očistenia,ja som na teba nenakydala,len ma už prestalo baviť to tvoje stále „VY“! Nikdy som netvrdila,že som najlepšia,ale snažila som sa robiť ako najlepšie viem. Odpovedala som na stránke všetkým a vydávala infá,aby boli informovaní aj tí,čo tam nechodia. To bola moja chyba,lebo na schôdzach boli všetci proti tvojim nápadom a tu som si to odniesla iba ja. Dve RR v KE skončili fiaskom,z tej druhej v marci t.r. som odišla kvôli nezhodám,ku ktorým si najväčšou mierou prispel aj ty! Moje posledné slová boli: „Ak sa my tu nevieme dohodnúť,tak som proti štrajku,lebo ľudia sa nám budú smiať…!“ Odstúpenie od štrajku bolo kolektívne rozhodnutie a nie rozhodnutie dvoch,čo to podpísali! Keďže som sa s tým nestotožnila,hneď som abdikovala a nemala som byť jediná! Hodnotiť ma môžu ľudia,ktorí ma poznajú a vedia niečo o mojej práci. Ku svojej abdikácii pridávam ďalšie moje rozhodnutie a to,že prestanem úplne s mojou odborovou činnosťou,prenechám to tým,ktorí si myslia,že keď vypýtajú-dostanú. A ty môžeš stáť pred stanicou s panfletom „Máme sa horšie ako bezdomovci“ (tvoje slová),alebo sa spájaj s ostatnými,čo robia nočné. Prajem veľa zdaru!!! PS: Ostatné veci doriešime na RR vo Zvolene dňa 6.9.2011 (mojej poslednej)

     
  • pre Nikto: ako by povedala jedna slovenská „celebrita“ – si zabil!!!

     
  • pre ElenaL: pýtaš sa: prečo máme vymazávať realitu? Ja som požiadal admina, aby vymazal príspevky, ktoré nesúvisia s OAVD, ale drukujú Petrócimu a OZŽ. To je jednotné číslo, to Tvoje množné. To je odpoveď na Vás – nás.
    Ale Ty sa cítiš iste aj prezidentom, aj adminom, aj Božou trojicou. Viď aj ostatné Tvoje príspevky so žiadosťou o vyjadrenie na niektorého z nich.
    A čo som nepochopil? Človeka, ktorý dokáže v jednom kuse omieľať štrajk, štrajk, štrajk. Ale nevie ani základ, ako si vytvoriť podmienky na nejaký štrajk. Nevie osloviť ľudí, len melie a melie všetko dohromady. Ľudský potenciál OAVD je malý, ale poďme štrajkovať. Nedohodli sme sa ani čo je priorita a za čo, ale poďme štrajkovať. Nechceš výpravca kúriť a predávať lístky, poďme štrajkovať. Rušia Tvoju stanicu, lebo tam zrušili celú trať, poďme štrajkovať.
    A 7.8.2011 si to povýšila na generálny štrajk. A už tu mal byť dávno!?
    A za čo? Aby aj tá najmenšia odborová organizácia mala právo veta? Aby takí ako Ty, mohli vykrikovať nezmysly? A Sulík? V čom bolo lepšie za Pašku, Bugára, Hrušovského, Migaša, Gašparoviča? V ničom, vytvárali sa zákony, aby im vyhovovali. A neschopáci z radov odborov, ktorí to viedli, tiež len vykrikovali, ale skutek – utek.
    Po celom svete sa odborové organizácie spájajú, aby mali vlády tvrdých odporcov pri jednaní, o takých nezmysloch ako sa robia na Slovensku, v oblasti pracovného práva. Aj my sme vytvorili OOZŽ, ale prečo tam nie je viac odborových organizácií zo ŽSR? Prečo sa s nimi nerokuje? Lebo nie sme schopní ucelenej myšlienky čo chceme a ako na to. Prečo sa na tejto stránke, nediskutuje ani po tretej výzve, o zvýšení príplatku za nočné, ale radšej sa klame o tom, čo som vraj robil v Žiline. Mám začať o tom ako sa chováš na Republikových radách. Čo tak dve posledné v Košiciach? Ani jednu si nedokončila.
    Príplatky za nočné je možné zvýšiť, lebo zákonník upravuje len minimálnu výšku. A je sa aj s kým spojiť, za dosiahnutie tohto cieľa.
    Stačí osloviť odborové zväzy pracovníkov, ktorí pracujú v noci. Spakruky: polícia, požiarnici, lekári, zdravotný personál, automobilky, pekári, energetika, vodiči. Proste všetci, ktorých donútili tráviť noci mimo domovov. A teraz im dokonca môžu nariadiť dva týždne za sebou nočné zmeny. A nočný príplatok je za hodiny, takže žiadne prémie podľa toho, kto je srdcu bližší a na ktoré nie je právny nárok.
    Keď nemáš záujem riešiť uvedenú vec, vytvor si vlastnú tému a tam si vypisuj. Navrhujem nadpis: Môj Ferko Petróci a jeho neskutočné možnosti.

     
  • Vážený pán prezident, Jozef Chovanec!
    Vážený pán viceprezident, František Tököly!
    Vážený pán člen štrajkového výboru, František Demko!
    Týmto si Vás dovoľujem požiadať, o vyjadrenie k nehorázne podlému, lživému vyjadreniu ElenyL, ktoré uverejnila na stránke OAVD dňa 9.8.2011 v téme ,,Uhorková sezóna na Slovensku´´. Podľa nej na rokovaní štrajkového výboru so zamestnávateľom, bola moja činnosť
    nasledovná, citujem: ,,sedel si s nami v Žiline a ani ústa si neotvoril.´´
    Ďalej žiadam o zverejnenie dokumentu, ktorým OAVD odstupuje od štrajku a hlavne kto to za OAVD podpísal.
    Túto výzvu okrem uverejnenia na stránke OAVD, preposielam osloveným aj mailom, aby bolo zamedzené vyjadreniam, že oni na stránku chodia len nepravidelne.
    Michal Sebedinský

     
  • Všetko so všetkým súvisí a najhoršie je vytŕhať veci z kontextu. Keď budeme jednať iba sami za seba,vtedy to bude len o nás! (Utópia) Odpoveď od prezidenta bude,už som ho na to upozornila,ak nie,budú vyvodené dôsledky!

     
  • Návrh od Nikto zasnel asi preto, že niekedy to tu vyzerá ako na stránkach OZŽ a nie OAVD.
    Stále mi chýba odpoveď prezidenta, možno má dovolenku, tak dúfam, že až bude mať čas, tak potom odpovie.( Jozef neber to ako urážku)

     
  • Milý NIKTO,prečo máme vymazávať realitu? Ja som chcela ukázať na naše možnosti a ty si to ešte stále nepochopil? A ešte jedna vec,v úvodnom tvojom článku píšeš: „…aký názor majú na Vás…“,prečo si nenapísal „..na Nás?…“,veď aj ty si funkcionár,sedel si s nami v Žiline a ani ústa si neotvoril. Typické slovenské,keď niečo víde,tak to MY,ale keď to nevíde,tak to VY!!!

     
  • Čo majú tieto Vaše reči spoločné s požiadavkou na zvýšenie hodnoty príplatku za nočné zmeny som naozaj nepochopil. Vážení členovia OAVD, drvivá väčšina z nás pracuje v noci, tak žiadajte od svojich zástupcov, aby Vás aktívne obhajovali. Nech sa urobí čokoľvek, nech sa výsledok nedostaví okamžite, ale nech sa niečo robí.
    pre Admina: navrhujem vymazať každý príspevok, v ktorom sa objaví slová OZŽ alebo Petróci.

     
  • To efendi: Nezáviď osmičkárom. Vyskúšaj si ten pracovný režim. Ja si naň po 33 rokoch v turnuse neviem akosi zvyknúť… 🙂

     
  • PRE VŠETKÝCH: Dilema sociálneho dialógu: vyhrať sa nedá, prehrať sa nedá a prestať vyjednávať sa tiež nedá.

     
  • bez komentára

     
  • „Vitaj v kapitalizme!“

     
  • Náš prezident povedal, že ten tým by mal fungovať pod hlavičkou Zväzu odborových organizácií v železničnej doprave a nie OAVD. Myslel som si, že prezident by o to mohol niečo vedieť, preto ten dotaz.
    Teraz nám zkrátili hodinu nočnej práce a za pol rok sa niekto rozhodne, že „sobota a nedeľa budú pracovné dni a budú bez príplatkov a osmičkáry budú mať šiesty a siedmy pracovný deň voľno“

     
  • Za prezidenta hovoriť nebudem,ale odpoviem za seba. Kto by asi tak ten „tím“ tvoril,keď nikto nechce robiť? Urobí sa 5-členný tím a všetci budú čakať a súhlasiť s tým,čo urobí jeden človek? A keby aj fungoval,je tu Zákon 328/2007 z 29.júna 2007,ktorý dopĺňa Zákon 2/1991 o kolektívnom vyjednávaní,z ktorého vyberám:
    (1) Ak u zamestnávateľa pôsobia popri sebe viaceré
    odborové organizácie, pri uzatváraní kolektívnej zmluvy
    v mene kolektívu zamestnancov môžu príslušné odborové
    orgány pôsobiace u zamestnávateľa vystupovať
    a konať s právnymi dôsledkami pre všetkých zamestnancov
    len spoločne a vo vzájomnej zhode, ak sa medzi
    sebou nedohodnú inak. Ak sa odborové organizácie nedohodnú
    na postupe podľa prvej vety, je zamestnávateľ
    oprávnený uzatvoriť kolektívnu zmluvu s odborovou
    organizáciou s najväčším počtom členov u zamestnávateľa
    alebo s ostatnými odborovými organizáciami, ktorých
    súčet členov u zamestnávateľa je väčší ako počet
    členov najväčšej odborovej organizácie.
    (2) Ak u zamestnávateľov pôsobia popri sebe viaceré
    odborové organizácie, môžu príslušné vyššie odborové
    orgány vystupovať a konať s právnymi dôsledkami pri
    uzatváraní kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre
    všetkých zamestnancov len spoločne a vo vzájomnej
    zhode, ak sa medzi sebou nedohodnú inak. Ak sa vyššie
    odborové orgány nedohodnú na postupe podľa prvej
    vety, je organizácia zamestnávateľov oprávnená uzatvoriť
    kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa s príslušným
    vyšším odborovým orgánom odborových organizácií
    s najväčším počtom členov u týchto zamestnávateľov
    alebo s príslušnými vyššími odborovými orgánmi
    ostatných odborových organizácií, ktorých súčet členov
    u týchto zamestnávateľov je väčší ako počet členov odborových organizácií s najväčším počtom členov
    u týchto zamestnávateľov.
    To znamená,že OAVD darmo niekto vytýka výsledky kolektívnych vyjednávaní,keď sme aj chceli niečo viac,museli sme sa prispôsobiť najväčšej OC a to OZŽ! Veľa výpravcov pracuje pre nich a nie pre nás a jediná výhra by bola vtedy,keby sme sa dostali všetci od dopravnej cesty počnúc dispečerom končiac závorárom do jednej organizácie,inak nám zostávajú len poradenstvá a obhajoba svojich členov. Ak ste si prečítali prvý odkaz tejto témy,prezident vraj podpísal viac ako 150 zmien do ZP,z ktorých „Sulík“ fandí najviac tej,ktorá znižuje vydieračský potenciál odborárov,ktorí sú v niektorých fabrikách darmožráčmi a to,že len tá OC bude môcť jednať za všetkých.ktorá má aspoň 30% zamestnancov. U nás je to 30% zo všetkých zamestnancov ZSR. Je to posledná bodka za Zákonom 2/1991 a pre OZŽ „Stairway to Heaven“. Ešte malá poznámka k Sulíkovi,mal by sa zamyslieť nad tým,kto koho v tomto štáte vydiera,“Vivat Sulík a jeho voliči“!!! Už tu mal byť dávno „Generálny štrajk“!

     
  • Prezident nám na poslednej konferencií v Žiline povedal, že bude od druhej polovice roka fungovať tým ľudí, ktorý sa bude pripravovať na kolektívne vyjednávanie so zamestnávateľom. Začalo sa v tejto veci niečo robiť? Ďakujem vopred za odpoveď.

     
  • „Buchnúť do stola “ schopní sme,ale nič nám to nepomôže,už tri roky to stále opakujem ako aj to,čo nám pomôže,ale stratila som už nádej na to,že to dokážeme.

     
  • A tento poznáte?
    http://hnonline.sk/ekonomika/c1-52484080-nocna-praca-sa-od-septembra-skrati-o-jednu-hodinu
    Matematika je jasná: Počet nočných za rok, pri 72-hodinovom turnuse, rovná sa 73. Bez vložených zmien. Za každú hodinu pol eura. Výsledok rovná sa Vaša čistá strata.
    A to, že v zime chodíme po tme do roboty i z roboty, si pripočítajme ako bonus.
    Keď nie sme schopní ani buchnúť do stola a vymôcť si, po takmer dvadsiatich rokoch, zvýšenie príplatku za prácu v noci.

     
  • … nemožné hneď,zázraky na počkanie? http://hnonline.sk/ekonomika/c1-52465250-osobne-vlaky-su-uz-v-pluse

     
  • Z technických príčin som nestihla dokončiť príspevok,takže niečo na vysvetlenie: viem že sa všetci nedostanú k serióznym a kompletným informáciám,ale bolo by prijateľnejšie sa na ne pýtať kompetentných a nie osočovať,hádzať všetkých do jedného vreca a označovať za darmožráčov aj tých,ktorí vykonávajú odborárske funkcie na úkor svojho času,nehovoriac o tom,že z toho určite nezbohatnú!!! Uvolnených a platených má zväčša iba OZŽ,v OAVD je to už štvrtý rok len prezident.Čo sa týka tej snahy umožniť jednania len OC,ktoré zastupujú viac ako 30%,sú jeho aktéri pre mňa veľmi priezrační!Sme druhá počtom najsilnejšia OC,ale stále nemáme adekvátnu podporu na veľké veci,napriek tomu sa snažíme urobiť niečo pre nás všetkých,nerobíme to preto,aby sme sa z funkcií niekde dostali,ale preto,aby sme vo svojej profesii zotrvali a prežili so všetkou úctou!Schválne,zistite si trebárs za posledných 15 rokov,že kde sa podeli všetci uvoľnení funkcionári OZŽ?!Tí „malí“ po staniciach sa snažia tiež iba na úkor svojho času a možností.No a tá 100€ odmena,komentáre na to sú úžasné,jedni hádam závidia a iní kritizujú,ale nezdá sa vám,že je to krôčik vpred?Veď aj my pokračujeme (18.8.2011) v sľúbených jednaniach o mzdách,ktoré bolo dohodnuté pri uzavretí KZ na tento rok.Podľa výsledkov hospodárenia a úspore finančných prostriedkov na prepustených zamestnancoch,by sme aj my mali niečo dostať,no a čo sa týka KV na rok 2012,pán generálny sa viackrát dal počuť,že sa mzdy navýšia k našej spokojnosti (spokojnosť je relatívna a u každého iná :-)),tak mu dajme čas splniť svoj sľub.Pán námestník Zachar mi na pripomienku k tomuto sľubu povedal,že čo generálny sľúbi,to splní.Pred pár rokmi mávali traťováci bežne také odmeny ako tu spomínaná mimoriadna odmena,takže vo veľa prípadoch pochôdzkár dostal viac ako výpravca,ale to nebolo medializované,niekedy je naozaj lepšie nevedieť nič!Ešte ku kritike odborárov: keby sme tu neboli a teraz nemyslím iba OAVD,ale hociktorá OC,nemali by sme platy na úrovni roku 2009,ale na úrovni roku nástupu Dzurindovej vlády,jasne sa vtedy vyjadrili,že o inom ako nulovom navýšení budú jednať len po zlepšení situácie,no a viete dobre,že sa zlepšila iba pre nich!!!Vlastne by sme už nemali ani žiadnu KZ!!!

     
  • Vidím,že sa na Slovensku nič nezmenilo a väčšina z ponúkaných komentárov je iba strata času,stále najviac kritizujú tí,čo si iba vytrhnú niečo z kontextu a nikdy nič pre spoločné dobro neurobili!