Slovač sprostá!

Práca francúzskeho úradníka: Päť hodín týždenne a Facebook

Francúzska úradníčka dostala zákaz na dva roky pracovať v štátnej sfére. Napísala totiž knihu o tom, ako sa francúzski úradníci flákajú na Facebooku a pracujú len päť až sedem hodín týždenne.

BRATISLAVA. Francúzski úradníci pracujú maximálne päť až sedem hodín týždenne a súťažia maximálne v tom, kto dokáže viac natiahnuť pracovnú prestávku. Byrokrati vraj bežne simulujú, aby zostali týždne v pokoji doma, alebo pokojne strávia celý pracovný deň na Facebooku. V knihe Absolument dé-bor-dée! o tom píše bývalá štátna zamestnankyňa vystupujúca pod pseudonymom Zoé Shepardová.

Kniha, ktorej názov možno preložiť ako „Totálne zavalení prácou“, má podtitul „Ako z 35 hodín urobiť celý mesiac“. Vyšla v marci minulého roku a dodnes sa predalo asi 10-tisíc kópií. Potvrdzuje najhoršie obavy o tom, ako to v krajine s armádou 5,2 miliónov úradníkov vyzerá. Viac píše britský denník Daily Telegraph.

Autorka tvrdí, že v štátnom aparáte je úplne bežné zamestnávanie rodinných príslušníkov, šokujúce plytvanie verejnými zdrojmi a dokonca vykazovanie návštev nevestincov v položke cestovných nákladov.
Týždeň na napísanie pár strán textu

Shepardová začala po škole pracovať na mestskom zastupiteľstve v juhofrancúzskom regióne Akvitánia. Do tamojšej Rady pre medzinárodné a európske záležitosti nastupovala s nadšením, že bude môcť získané vedomosti využiť. Vytriezvenie však bolo rýchle.

V deň nástupu jej dal šéf týždeň na to, aby prepísala niekoľko strán textu. „Žartujete?“ opýtala sa. „Viem, že je to ťažká úloha. Pokojne môžete prácu pretiahnuť do polovice budúceho týždňa,“ odvetil riaditeľ. Za hodinu a pol mala text prepísaný.

„Prvé týždne som stále hľadala skryté kamery, pretože som si myslela, že ide o nejaký test či žart,“ povedala pre Daily Telegraph. Za päť hodín práce týždenne dostávala plat 3000 eur mesačne.
Trest na dva roky

Keď sa raz Shepardová spýtala, či jej dokument môže skontrolovať nadriadený, dozvedela sa, že musí počkať, lebo sa začala lovecká sezóna. Počas nej klesol počet zamestnancov v úrade o pätinu.

Tridsaťdvaročná úradníčka, pravým menom Aurélie Boullet, tvrdí, že 90 percent knihy je čistá pravda, zmenené sú vraj len mená a odstránené vulgarizmy.

Jej kolegovia zo socialistami ovládanej radnice sa však v knihe spoznali a obvinili ju, že si všetko vymyslela. Shepardová upozorňuje, že jej kancelária pre medzinárodné a európske záležitosti zamestnáva 30 ľudí, čo je dôkaz o prezamestnanosti. Väčšina z nich vraj nemá absolútne nič na prácu.

Disciplinárna komisia jej za nedodržanie mlčanlivosti a diskrétnosti zakázala na dva roky pracovať v štátnom úrade.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5463975/praca-francuzskeho-uradnika-pat-hodin-tyzdenne-a-facebook.html#ixzz0tgWbwbAE

 

23 reakcií

  • Ku príspevku:“Toto si o Vás myslia novinári“,čítať také primitívne názory a príklady,že keď sliepka znesie vajce,narobí krik,ako keby zniesla asteroid,tak to môže napísať iba dement,každý normálny človek vie,že SVET sa skladá z maličkostí,najmenšia chemicky reagujúca čiastočka je atóm,nevidíme ho,ale keby tu nebol,neboli by sme tu ani my a keby nebolo toho vajca,nemali by sme pečené kuracie stehno na tanieri,nech by potom zožral ten asteroid! Sú tam názory ľudí,ktorí nemajú prehľad ani v politike a asi ani v sebe,potrebujú len niekde pichnúť! Nechtiac som si vypočula rozhovor starších železničiarov,ktorí chválili francúzov,že za každú maličkosť idú do ulíc a hneď nato skritizovali protestné zhromaždenie v BA,tak čo vlastne chcú? Nevedia kde je sever? A k tomu,že odborári sú chránení,to je tiež krásne,ale iba na papieri,ináč utópia! Momentálne sa majú najlepšie servilní ľudia a my,čo za nich bojujeme,píšeme sťažnosti,sme tí najhorší! Vy poviete: „My nič,to oni“ a nám: „Prečo niečo nerobíte“.Ešte jedna zaujímavá informácia,len necelá štvrtina výpravcov je v OAVD,no a ak chcete napísať,že vstúpite keď urobíme nejaký „BOOM“,tak si uvedomte,že ten „BOOM“ môžeme urobiť iba spoločne. V poslednom období sme pomohli kolegom pri nehodových udalostiach,aj v pracovnoprávnych vzťahoch,nikdy nevieme,kedy bude potrebovať pomoc ktokoľvek z nás! No a na záver,keď budete písať čo by ste chceli,napíšte aj to,čo ste preto ochotní urobiť. (Trebárs aj takú maličkosť,ako vstúpiť do OAVD?)

     
  •  
  • Add: Sebedinsky Informacie od mojho viceprezidenta: Konecne sa Vam to tam naplna aby ta Vasa hrstka clenov, ktorich mas nieco v OAVD dokazali.

     
  •  
  • Jedna informácia pre sula:
    stav členov za žilinský región za posledný rok: + 7 členov.
    k 1.1.2010 vstúpili traja
    k 1.2.2010 vstúpili dvaja
    k 1.4.2010 vstúpili dvaja
    Stačí Ti to takto?
    A teraz sa ťa opýtam znovu: máš nejaké konkrétne požiadavky do Kolektívneho vyjednávania?
    Prejdi láskavo do jednotného čísla a hovor za seba!

     
  • No dobre,keď sem všetko,tak poďme nato! Ten záver je krásny,len nepočítaj s tým,že to vybavíme na kolektívnom vyjednávaní,pretože tam budú členovia viacerých odborových organizácií a tí nás nepodporia,iba ak by sa to týkalo všetkých. Nepodceňujem žiadnu prácu a robila som 5 rokov aj vedľajšiu pracovnú činnosť,ale taká perlička,nedávno mi kolega,ktorý prešiel zo signalistu za výpravcu povedal: „Žena sa ma pýta,prečo som išiel za výpravcu,keď dostanem o 25 eur viac?“ Nehovoriac o tom,aká zodpovednosť mu pribudla. Od Republikovej rady konanej dňa 14.3.2007 a ktorej sa zúčastnili riaditeľka odb.riad.ľud.zdrojov GR ŽSR Ing.Zuzana Gáletová a ved.odd.odmeňovania a kol.vyjednávania Ing.Soňa Kubincová,sme intenzívne hľadali riešenie,ako ohodnotiť výpravcu,padli návrhy nejakých príplatkov (napr.operatívne riadenie práce),zvýšenie tried,nič nebolo pre nášho zamestnávateľa priechodné,až napokon o dva roky zdvihol všetkým triedy,okrem nás!!! Teraz na náš podnet a nespokojnosť s bodovým hodnotením zamestnávateľ ide prehodnotiť odmeňovanie výpravcov a budeme samozrejme k tomu prizvaný. No a ešte v krátkosti tiež na ten tvoj záver,že robíme skoro všetko,niektorí kolegovia tvrdia,že je to dvojsečná zbraň,keď nepodpíšu „kuričov“,že potom jedného zrušia,alebo prerušia smenu,ale ja hovorím,že je to trojsečná zbraň,najprv im všetko nahádžu na hlavu a potom ich aj tak zrušia,alebo prerušia,keď budú chcieť.(Na veľa staniciach to už tak urobili,aj bez zmlúv na kuričov!) Teraz možno povedia,že sme im to pokazili a potom nám budú nadávať,že čo sme robili???!!! Ak ideme bojovať chlapci a dievčatá,tak do konca!!!

     
  • ad: sulo – gratulujem!!!
    na prezidenta si ešte nedočiahol, ale prvé informácie od ElenaL sú na svete.
    ad ElenaL: ďakujeme!!!
    už vieme, čo sa rieši na vrcholovej úrovni. A tú informovanosť a mieru jej zlepšenia si odkontrolujeme! Vieš, my musíme kritizovať, lebo robiť nemáme čo. Niektorí by sme aj chceli, ale bez informácií to nejde. A ver tomu, že nášho zamestnávateľa teší najviac nečinnosť a nejednotnosť zamestnancov. A keď sú k tomu zamestnanci neinformovaní, úspech je zaručený, zvyšovanie platov v nedohĺadne, ba dá sa aj dačo na platoch ubrať, prípadne priložiť – roboty.
    Podľa môjho názoru, treba diskutovať o všetkom, aby sme vedeli aj to čo trápi kolegu v Čiernej, aj v Blave. Tak si otestuješ členov aj nečlenov, a prečítaš si aj provokatérov. A že si to prečíta zamestnávateľ? Dal by som tomu čas, ale raz sa bude triasť, keď si prečíta, čo tie odbory zase chcú. Teraz predstava smiešna, ale aj na Západ od našich hraníc tak začínali a teraz si žiadna vláda ani firma nedovolí nerešpektovať odbory.
    http://hnonline.sk/svet/c1-47025320-francuzski-odborari-znova-protestuju
    http://hnonline.sk/svet/c1-47173710-vo-francuzsku-protestovali-takmer-tri-miliony-ludi
    Ani slovko o darmožráčoch – odborároch ako na Slovensku!
    K urážkam sa tu zatiaľ nikto neznížil, ani moje príspevky neboli tak myslené. Dúfam, že yxo a narážka na moju imunitu, neboli tak myslené, možno si myslela niečo iné. Mám si vytvoriť novú stránku, ale načo?
    Veď si platíme túto!
    A aby sme nemlátili len prázdnu slamu, dám jeden na diskusiu:
    zvýšenie platov výpravcov: 50 eur na mesiac
    Celé zvýšenie do zvláštneho bodu na výplatnej páske, žiadne polovica do prémií a druhá podľa dosiahnutého ,,hospodárskeho´´ výsledku.
    Zdôvodnenie:
    – nulový nárast platov od roku 2009.
    – jediný výpravca má zodpovednosť a vykonáva svoju prácu v každom možnom dennom i nočnom čase i nečase.
    – pre ŽSR sme výpravcovia – kuriči – pokladníci – poštári – SBS-kári – upratovačky + hromozvod za všetko čo sa na stanici stane.

    A terazky diskusia!

     
  • Sulo,ďakujem Ti za kompliment,určite ma v týchto ťažkých časoch posunie dopredu,pretože niekedy ma prenasleduje myšlienka,či sa oplatí kvôli názorom niektorých kolegov prísť o zdravie,ale to je tiež jedna z tém,o ktorých sa tu nechcem zmieňovať. Prezidenta poznám od založenia OAVD (17 rokov)a dala som sa na túto funkciu iba preto,že je tam on a pár správnych ľudí,ktorý vedia o čom točia a ver mi,že napriek tomu,že nie je zviditeľnený na stránke,tak maká. Predvčerom poslal generálnemu sťažnosť na zmenu obsahu pracovných zmlúv,skumulovaním funkcií VÝPRAVCA a KURIČ KOTLOV! Podľa nás bol porušený ZP par. 54 a 55,Pracovný poriadok čl.5,8 a 10,ktorý hovorí: Zamestnanec nesmie: a) Vykonávať činnosť,ktorou by sa významnou mierou znižovala jeho dôstojnosť vo vzťahu k vykonávanej funkcii. V zmluve v popise činnosti TP kurič kotlov je: Obsluha vým. alebo red. staníc a všetkých druhov kotlov bez rozlišovania vykur.prostriedkov vrátane bežnej údržby a mazania. Upratovanie prevádzkových priestorov a vedenie záznamov. Takže upratovač v červenej čiapke a bielej košeli,no a potom už len z toho vtipu : „Karkuľka,ty si ….!“Keby to bol zamestnávateľ formuloval ako dohľad,bolo by to prípustnejšie,ale bolo to vlastne kvôli tomu,že už od vlani to riešime,zamestnávateľ na kúrenie najal firmy,ktorým nahnal do vrecka ťažké peniaze, firmy hodili pár drobných výpravcom a všetko bolo v poriadku! Ale dať rovno výpravcovi o pár „drobných“ naviac,to už nejde!!! No a ďalšie „výberové“ konania,o ktorých sa teraz nejdem rozpisovať, stále tvrdím, že peniaze sú,ale nedostanú sa do mzdových prostriedkov kvôli nenažranosti niektorých skupín. A napríklad,čo robia naši manažéri? Máme štvornásobne drahšiu prepravu,takže nás už všetci obchádzajú a potom plačú,že nie sú peniaze,ale prečo nie sú iba pre nás? My za to nemôžeme!!! A preto nám pomôže iba Svätoplukova rada svojim synom!

     
  • ElenaL teba si vazim pretoze ty s ku vsetkym temam dokazes vyjadrit na rozdiel od prezidenta. Skoda, ze si nekandidovala ty!!! Asi v OAVD mas najvacsi apetit. Nech ti to vydrzi….

     
  • Musím doplniť predošlý príspevok skôr, ako ma niekto označí za partizána. Uvedomte si,že stránka OAVD je navštevovaná aj našimi zamestnávateľmi a niektoré veci sem nechcem dať preto,že by ich mohli aj potešiť! Len tak na porovnanie,keby mali oni oficiálnu stránku,dohadovali sa tam ako s nami „vybabrať“ a ešte by sa tam vadili a urážali,to by bola pre nás komédia,že? Na prezidentov mail neprišla žiadna pripomienka,takže sa potvrdzuje stále to,že lepšie je kritizovať ako pracovať. Na konkrétny problém týkajúcich sa P-čok Vám odpovedal správne. Dokončieva INFO,ktoré v krátkej dobe budete mať,no a ďalšia informovanosť sa naozaj musí zlepšiť,všetky jednania na ktoré bude prizvaný a kde sa niečo vyrieši, budú na stránke.

     
  • YKS: Som konečne rád, že si skutočne túto nečinnosť OAVD všimol aj niekto iný, nie len ja. Aj keď od začiatku žiadam prezidenta o jeho stanovisko k veľmi veľa veciam ktoré sa tu diskutujú – ODPOVEĎ ŽIADNA! Aj keď sa stále pýtam prezidenta na činnosť OAVD „od snemu po dnes“ – ODPOVEĎ ŽIADNA. Aj p.Sebedínsky písal, že ideme od piky – REALITA ŽIADNA! Takže plne s tebou súhlasím, že dodnes nevieme čo vôbec a či vôbec OAVD funguje. Počul niekto z Vás dáke stanovisko čo ďalej? S čím ideme do Kol.vyjednávania? Odpočet funkcionárom dávajú členovia OAVD, ktorí z OAVD vystupujú. Neveríte? Opýtajte sa svojich viceprezidentov na stav členov pred rokom a dnes. /prezidenta sa nepýtajte ten neodpovedá/. Škoda, myslel som si že to bude klapať ako to má /veď som na sneme vo Zvolene volil p. Chovanca/ ale NEKLAPE TO VÔBEC!!!!
    P.S: Pozdravujem prezidenta.

     
  • Milý kolega yxo (nemyslím to ironicky,ešte stále vo mne vrie túžba spájať ľudí),ak chceš ostať v imunite,vytvor si novú stránku a napíš mi na elenkaliptakova@gmail.com a ja ti vysvetlím prečo!

     
  • Viete niekto o proteste funkcionárov KOZ za zníženie ich životnej úrovne?
    Ja som čítal o protestnom zhromaždení proti ,,záchrannému balíku´´ Vlády SR, cieľom ktorého bolo poukázať na konkrétne dopady voči zamestnancom a zmeniť kroky vlády v tejto súvislosti (viď: http://www.kozsr.sk/?page=./informacie/info62).
    Tak toto máš pomýlené lacbona.
    A to že ste sa zúčastnili až dvaja? Aj to svedčí o Vašej práci!
    Ako osoby dobre, zúčastnili ste sa. Ako vrcholoví funkcionári ste zlyhali. Vy máte ľudí spájať, vyzývať, presviedčať, viesť.
    23.9.2010 uplynul rok od snemu, takže predložte odpočet činnosti! O koľko sa zvýšili platy za Vašej (ne)činnosti, o koľko viac máme členov, čo nové máme – budeme mať v kolektívnej zmluve. Ako chcete dostať ľudí, aj neodborárov, na svoju stranu, keď sa len utápate v hádkach medzi sebou.
    Jeden čihí – ide sa protestovať, druhý hota – za seba, určite nepodporím.
    Jeden – dávajte sem požiadavky na kol. vyjednávanie, druhý nedávajte to sem.
    A propo: aké návrhy prišli na jojochovanec@zoznam.sk? Alebo je to tajné? Tak si založme partizánsku skupinu, takú utajenú, že ani o sebe navzájom nebudeme vedieť, že sme členmi!
    Asi toho bude na dnes veľa, ale keď Vás irituje 74 250 eur pre funkcionárov KOZ, tak mňa skôr trápi tých 500 eur na mojej výplatnej páske. A za tie ste zodpovední Vy. Už rok.

     
  • Teda kolega,plne s tebou súhlasím a ďakujem,že si si našiel čas a dal nejaké tie výťahy aj na stránku,aj keď je tých „otrokárov“ u nás podstatne viac,veď ako som uviedla aj vo svojom Zvolenskom INFE z 5.10.2010,kde som informovala ľudí o protestnom zhromaždení a vyzývala k účasti,predsa niekde treba začať,za obdobie takzvanej krízy (naplánovanej!!!) rapídne vzrástol počet milionárov na Slovensku! Ja s prezidentom som sa zhromaždenia zúčastnila (v TV v prvých radoch v pravo) a pevne dúfam,že nebolo posledné,pretože aj tá naša HYMNA nás vystihuje, …“To Slovensko naše dosiaľ tvrdo spalo,ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu,aby sa prebralo!“… Koľko „bleskov“ ešte potrebujeme? Budeme si pýtať od vlády krajec chleba vtedy,keď už v sýpke nebude ani trochu obilia? Momentálne sa menia stoličky aj na železnici,veď viete ako to chodí po voľbách a zase sa bude načo vyhovoriť. Slávne výberové konania,z ktorých sú určitý ľudia sýty,unikajú peniaze,ktoré by mohli byť v mzdových prostriedkoch a verte,že sú to miliardy! Zobuďme sa skôr,ako bude úplne pozde,dá sa to len spoločne!!!

     
  •  
  • tak čo, hlupač, už to pochopíte?
    nestarajte sa koho a kto volil!
    protestovať a štrajkovať nechodíte za niekoho!
    protestovať a štrajkovať chodíte proti niekomu!
    12. 10. 2010 – protest v Blave
    zdvihni riť a prejav sa!

    http://peniaze.pravda.sk/ako-zaplatit-na-daniach-co-najmenej-dti-/sk-pstat.asp?c=A101005_161337_sk-pstat_p59

     
  •  
  •  
  • Sorry!
    Ten náš fígeľ je obyčajný chudák!
    Len čo sme potom my?

    http://ekonomika.sme.sk/c/5565822/manazeri-najhorsej-nemeckej-banky-maju-kralovske-dochodky.html

     
  • Tak čo, Slovač sprostá?
    Už ste sa rozhodli koľko Vám vybojujú Vaši odborári?
    On dostáva 14 600 eur mesačne. A Vy za dva roky !!!
    Vaše odstupné šesť mesiacov, jeho tri roky !!!
    Ešte stále si myslíte, že táto krajina nemá na Vaše vyššie platy?
    Držte huby a krok, Vaše deti Vám to raz zrátujú!
    Dúfam!

    Podporu 11-tisíc eur pre exkomisárov dostáva aj Figeľ

    Bývalí eurokomisári dostávajú podporu tisíce eur, aj keď už úspešne pracujú. Slovenský minister Ján Figeľ príspevky bráni.

    BRUSEL, BRATISLAVA. Sedemnásť bývalých eurokomisárov stále dostáva tisícky eur mesačne ako pomoc na uplatnenie na pracovnom trhu, hoci už pracujú ako lobisti či politici. Je medzi nimi aj slovenský minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ján Figeľ (KDH), čo potvrdil pre SME jeho hovorca.

    Podľa informácií denníka Financial Times Deutschland dostávajú komisári tri roky po opustení funkcie 40 až 65 percent pôvodného platu. Dvaja exkomisári dostávajú podľa denníka 11-tisíc eur mesačne.

    Toľko dostáva podľa televízie Markíza aj Figeľ. Spolu s ministerským platom tak dostáva mesačne viac ako 14600 eur.
    Náhrada za obmedzenia?

    „Platby majú pomôcť bývalým komisárom pri prechode na pracovný trh,“ dôvodí hovorca komisie Michael Mann. Platby vraj pomáhajú, aby si komisári „zachovali nezávislosť“.
    Čo dostávajú

    * Priemerný plat eurokomisára: asi 20-tisíc eur.
    * Prechodné platby: 40 – 65 percent priemerného platu tri roky po skončení funkcie.
    * Platby najlepšie zarábajúcim: 11-tisíc eur mesačne (spolu so súčasným platom nesmú presiahnuť plat eurokomisára).

    Podľa hovorcu ministra Figeľa Martina Krajčoviča sú platby náhradou za to, „že nemôžu vykonávať povolania, kde by mohli využívať informácie, ktoré získali ako komisári“.

    Na otázku, či takéto príspevky v čase krízy považuje minister za správne, hovorí, že ide o rozhodnutie všetkých členských štátov. „Aj pri diskusii o kríze boli tieto opatrenia potvrdené,“ hovorí Krajčovič.

    V eurokomisii, ktorá je výkonným orgánom Európskej únie, je v súčasnosti 27 komisárov vrátane predsedu.

    V takzvaných prechodných platbách dostávajú 40 až 65 percent ich priemerného mesačného platu podľa počtu odslúžených rokov. Nedostanú ich, len ak ich odmietnu, hovorí Mann.
    Príspevok dostáva aj topmanažér Ryanairu

    Hovorca think-tanku Open Europe, ktorý bojuje za transparentnosť v Európe, Stephen Booth pre BBC hovorí, že pravidlá udeľovania platieb „musia byť urýchlene sprísnené“.

    „Bývalí funkcionári môžu zastávať dobre platené pozície v súkromnom sektore alebo vo vládach, pričom dostávajú obrovské odstupné od únie, za ktoré platia daňoví poplatníci,“ povedal.

    Platby dostávajú aj najlepšie zarábajúci exkomisár Charlie Mc Creevy, dnes člen Dozornej rady leteckej spoločnosti Ryanair, a Joe Borg, ktorý pracuje v PR konzultantskej firme Fipra. Príspevky dostáva podľa denníka aj taliansky šéf diplomacie Franco Frattini či litovská prezidentka Dalia Grybauskaiteová.

    Tretí sektor už dlho upozorňuje na konflikt záujmov komisárov, ktorí odchádzajú do súkromného sektora. Exkomisár Günter Verheugen založil napríklad vlastnú lobistickú firmu. Európska komisia preto podľa servera EUobserver už pripravuje sprísnenie pravidiel.

    Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5564478/podporu-11-tisic-eur-pre-exkomisarov-dostava-aj-figel.html#ixzz10ZgD6ftN

     
  • Knihou nezmeníš mentalitu slovákov a vopred sa ospravedlňujem,neberte to ako propagáciu,ale Hitler tiež nepotreboval knihu na to,aby zmanipuloval celé Nemecko! Mali by sme mať trochu viac hrdosti a spolupatričnosti!

     
  • nenapísal!!!!!!!
    veď hovorím: Slovač sprostá!

     
  • Nemáš pravdu,slováci francúzov predbehli,niektorí nepracujú ani tých 5 hodín,za oveľa väčší plat ako ty,čo odrobíš 12 hodinové šichty,len o tom ešte nikto nenapísal knihu!