NOVÁ KOLEKTÍVNA ZMLUVA

TAK AKO STE SPOKOJNÍ, ŽELEZNIČIARI ?
Ja veru nie!
Od jedného odborárskeho funkcionára som počul, že sa nesmie zverejňovať priebeh kol.vyjednávania. Vraj to bola dohoda medzi odborovými centrálami a ŽSR.
A čo tak zverejniť to po ukončení?
Ako ste sa za nás bili?
A čo keby sme vysvetlili našim zástupcom,že to bolo naposledy, čo rokovali a my sme nevedeli o čom. Myslím, že táto diskusia
je aj na to, aby sa spamatali.
Žiadne nátlakové akcie, žiadne štrajkové pohotovosti ani štrajky? Čudujete sa nulovému nárastu?
A to vo volebnom roku!
Podívajte sa na kamionistov: dva-tri dni blokovali jednu ulicu v Bratislave
a majú lacnejšiu naftu. Nikoho netrápi,
že tým železnicu dostanú do ešte horšej situácie.
Vážení železničiari, nikto nám nič zadarmo nedá, a myslím, že teraz tá šanca je. Treba vysvetliť vedeniu železnice (možno aj našim zástupcom), že kolektívne vyjednávanie nikdy nekončí. Pozrite na Francúzov, Talianov, Nemcov. Zmyslia si nárast platov a idú do toho. V januári, marci, júli, kedykoľvek. A sú to nárasty z vyšších platov ako máme my.
Poďme na to, pán prezident. Hlásim sa prvý.

 

3 reakcie

  • Po prečítaní tvojho príspevku mi napadlo to isté čo EleneL, konečne. Konečne niekto kto má entuziazmus, odvahu a aj zdravú dávku kritiky bez nepodložených personálnych atakov. Niekto, kto ponúka riešenie aj keď vo forme, ktorá asi bude ťažko realizovateľná. Kolega pozri sa okolo seba na pracovisku a sprav si anketu len tak pre seba aby si zistil koľkí by boli ochotní takto radikálne postupovať. Aby si nebol tak ako ja nepríjemne sklamaný. A čo sa týka spamätania, bolo by načase aby sa spamätali tí, ktorí sedia za pecou a odtiaľ sledujú a komentujú. A naozaj máš pravdu, že KV nikdy nekončí. Ale my ako kolektívni vyjednávači musíme za sebou cítiť aj podporu. A už teraz je najvhodnejší čas na to, aby sme začali formulovať svoje postoje v KV, ktoré nás čaká tento rok. Formulujte svoje požiadavky, návrhy, dávajte nápady. Získavajte si kolegov na svoju stranu. Keď sa vám to podarí, potom môžeme na KV povedať, toto chcú výpravcovia a dispečeri na ŽSR a stoja si za tým. Potom môžme povedať, že pristúpime k nátlakovým akciám. A ako som už v niektorom príspevku napísal v dobe IT technológií si viem predstaviť aj inú formu protestu ako štrajk. Čo tak naformulovať mail pod ktorý by sa dokázal podpísať každý. A potom ho poslať na GR vo svojom mene? Alebo využiť facebook? Možno máte iné nápady. Tak sem s nimi. Každý kto má chuť niečo robiť a zmeniť je vítaný. Pred pár dňami som vyhlásil, že odmietam komunikovať s ľuďmi, ktorí sa skrývajú za nick. Myslel som s tým len a len osobné útoky. Nebránim sa konštruktívnej kritike a zdravej výmene názorov na fóre aj keď sa niekto skryje za nick. Jediný kto zareagoval a oslovil ma na môj súkromný mail bol kolega pod nickom kerko. Za čo mu ďakujem a oceňujem jeho postoj. Teším sa na vaše návrhy a riešenia.

     
  • Nech žije Petroci a GR OZŽ 🙂 Majú ešte dostatok „ovečiek“ (či lepšie baranov? 🙂 ) čo ich ešte platia… 🙂

     
  • Konečne jeden odvážny! No a trochu na vysvetlenie : ku dňu 31.1.2010 je stav výpravcov 2032. Z toho slabšia štvrtina je v OAVD no a zvyšné tri štvrtiny podporujú OZŽ,alebo sa len tak vezú. O aktivitách OZŽ mám už dávno pochybnosti,pretože všetko nasvedčuje tomu,že zastávajú záujmy zamestnávateľa a nie zamestnancov. Vyhlásenie vlaňajšej štrajkovej pohotovosti,o ktorej nevedeli ani ich vlastní predsedovia,bolo len akési prihriatie predvolebnej polievočky. Po podpísaní „Memoranda“ sa predseda OZŽ pán Petroci chválil,že pre nás vybavili „sliepočku“,ale zároveň nás žiada,aby sme sa uspokojili s „krídelkom“,pretože nieto. Ale pre koho nieto? Určite nie pre všetkých!!!(Dokument na požiadanie predložím) Podobne sa správali aj na kolektívnom vyjednávaní,pri jeho priebehu sa vyjadril a bolo to uvedené dňa 4.12.2009 v článku : „Železničiari chcú vyššie platy“ nasledovne: …Predstavy zamestnancov a zamestnávateľov troch žel. spoločností o výške priemernej mzdy pracovníkov v roku 2010 sa rozchádzajú. Pokiaľ odborári navrhujú v rámci KV nárast o 4%,zamestnávatelia hovoria o zachovaní ich súčasnej úrovne. Predseda OZŽ František Petroci pre agentúru SITA priznal,že požiadavku odborárov v súčasnej ekonomickej situácii považuje za neúmerne prehnanú!… Na kolektívnom vyjednávaní môžeme vyskakovať do výšky členskej základe,takže si uvedomte,či sme za všetko zodpovední my!? Čo sa týka štrajku,existuje nejaký zákon o štrajku,ktorý hovorí,že štrajku sa musí zúčastniť minimálne polovica zamestnancov u zamestnávateľa (presné znenie si môžete vyhľadať),sme schopní to naplniť? Dáme sa opantať takzvanou hospodárskou krízou a tá je u nás spôsobená tým,že sa necháme okrádať! Korporácie vládnu svetu a zmeniť to môžu iba ľudia,alebo zemetrasenia – tie sú spoľahlivejšie! A ešte kto nevie,tak tie neskutočne kvalitné stoličky,ktoré sa nám rozpadajú pod zadkami stoja 365 eur,pršiplášte 74 eur,atď.,naozaj nie sú peniaze???