Nadčasová práca

Koncom roka 2009 vedenie nasej stanice predlozilo vypravcom na podpis papier o PRENESENI NADCASOVYCH HODIN do roka 2010.Argument aby sme boli ustretovi, pochopili zamestnavatela a bla bla bla /vid aj premie za december/ Nasledne ziadali od nas podpisat papier o cerpani nahradneho volna za pracu nadcas v roku 2010. Lenze nik z vypravcov to neakceptoval tak dochadza od vedenie stanice k ustnym vyhrazkam. Znenie ZP ohladom nadcasov, turnusovy poriadok pozname lenze natlak na nas narasta. JE TO OZAJ LEN NA NASEJ STANICI? Pan prezident a predstavitelia OAVD skuste sa zaoberat aj takymito vecami na tejto stranke /aspon tu/ aby sme vedeli mi obycajni clenovia reagovat na staniciach. Ale pan prezident asi nama cas lebo doteraz neodpovedal na doterajsie vyzvy svojich clenov!!!!!!!!!!!!!

 

6 reakcií

  • v našej žst. som 1. čo to nepodpisuje už roky a tiež som to prestal podpisovať len z toho dôvodu ,že mi náhradné voľno dávali kedy to im pasovalo.potom čo som prestal ,začali vyhrážky typu však počkaj budeš chcieť voľno,budeš mať po prémiách atd.a konečne sa aj ostatní spamätali a zbadali že sa mi nič nestalo tak na 2010 nepodpísali viacerí. inak vám poviem má to aj svoje výhody.počas dovoleniek som mal pokoj ,neotravovali ma a nechali ma robiť len svoje smeny,lebo vedeli že by mi to museli zaplatiť ,ale teraz keď nepodpísali viacerí neviem,neviem asi sa dobré časy skončili :-)))

     
  • Nikto nepodpíšte ! Vážme si seba.

     
  • Všetko je to o neschopných predstavených ako písala Ela.U nás sa zatiaľ taký dokument neobjavil(dúfam že keď to bolo pred koncom roka že sa už ani neobjaví).Keď nadriadení nie sú schopní to rozdeliť medzi všetkých rovnomerne(a tak isto aj preplácať)tak by nemal byť problém.Tiež nie som zástancom nadčasov,ale v rámci dobrých vzťahov sem tam spravím ale nie zadarmo(hlavne keď už ani „letákov“ nieto).Má to rôzne pre a proti , ale ten nátlak je SVINSTVO !

     
  • u nás zatial žiadna aktivita v tomto smere ,už sa tešim zajtra do dennej ,predokladam že to bude vedenie skušat ak to maju nariadené ,len nechapem ako im to može niekto podpísat ?ved práve o tom to je že keby sme držali spolu tak si nepomožu a aj tak to musia zaplatit . prosím ak budem zamestnany u sukromnika a budem aj riadne ZAPLATENY tak potom mozem zabudnut nato aby som sa mu nejako moc priečil ,aj ked papierovo stale bude platit zakonnik prace ale v praxi to bude zdrap papiera ,proste taka je realita !!,ale u nás sme hádam trošku inde ?.každy možno použijem silné slovo ale predsa, ROZUMNY ČLOVEK to musí odmietnut !! žijeme v 21 storočí ,v štate ktory je členom EU . sulo tiež držim palce fakt sa nedajte ,určite tu na vašej stanici by som očakaval nejaký zásah od vedenia oavd ,nič strašne obyčajnu navštevu či telefon s obsahom ,,dobry den pan prednosta tu je xy z oavd mam tu stažnost od vašich vypravcov viete sa k tomu vyjadrit ? ,, predpokladam že po tom by nátlak zazračne prestal .ved aj im to je určite jasné že skušaju to čo by nemali ale pokušenie je velke tak predsa len to vyskušaju .

     
  • Som rada,že Sulo otvoril problém prenosu nadčasovej práce a tu vidím,že každé vedenie stanice si to robí po svojom…! Ja som to kolegom vysvetlila,no na našej výhybni som nesúhlasila iba ja,vo vedľajšej všetci a prednosta mi povedal,že boli poučení,aby na nikoho nevyvíjali nátlak,takže to zastrašovanie od Vášho vedenia bude len ich vlastná aktivita,možno v snahe zapáčiť sa zamestnávateľovi!Viem,že zamestnávateľ zakázal prednostom vyplácať nadčasy tým,ktorí sa „nedohodli“,ale tu práve ide o tú jednotu,keď všetci nebudú súhlasiť,tak kto bude zastupovať neobsadené šichty,upratovačka???

     
  • Reagujem na Sulov príspevok ohľadom nadčasu – myslím Sulo, že môžeš byť veľmi spokojný s tým, že vaši výpravcovia držia spolu a nikto z vás nesúhlasí s čerpaním náhradného voľna za prácu nadčas. Len si stojte za svojím a nemôžu vám nič spraviť, práve naopak. Môžte sa so sťažnosťou obrátiť na vedúceho uzla ( ramena ), ak je samozrejme schopný a ten by to mal predniesť viceprezidentovi regiónu, ktorý to musí dať riešiť ak nie okamžite, tak minimálne na Poradnom zbore riaditeľa OR. Najlepšie by to bolo písomnou formou od vás výpravcov, ak chcete mať istotu, že sa to bude musieť riešiť a ak samozrejme nemáte strach z tých, čo sa titulujú ako „vedenie žst“. Ak ale uvidia, že sa ich nebojíte a viete sa aj postaviť za svoje zákonné práva, myslím že zvážia ďalšie svoje kroky vo všetkých pracovných otázkach. Píšem to aj preto, že sa tak trošku cítim ako priekopník tejto „rebélie“ voči náhradnému voľnu za nadčas, keďže som bol pri zrode nariadenia, ktoré vyžadovalo písomný súhlas ( aj nesúhlas ) zamestnanca. Tento spôsob som hneď napadol a samozrejme som chcel ísť kolegom príkladom-nesúhlasným podpisom. Namiesto nasledovania všetkými výpravcami ( ale aj operátorkami a signalistami ) hádajte, čo sa stalo. Ak tipujete moju pozíciu ako kôl v plote, trafili ste sa. Ale nebál som sa nezriecť svojich práv, hoci mi to dávali pocítiť takmer nulovou nadčasovou prácou. Preto píšem Tebe Sulo, že môžte byť spokojní, ak držíte spolu. Časom už aj v našej žst. väčšina ľudí nesúhlasí s touto formou nadčasovej práce, ale museli najprv nechať na skúšku „predskokana“ a tiež sa presvedčili na vlastnej koži, že aj to poskytovanie náhradného voľna ( kedy sa zapáčilo osobe, poverenej tvorbou turnusu a bez možnosti vlastného rozhodovania ) nie je od tých komunistov košér. A samozrejme verní komákom ostali aj tí, ktorí tam boli nimi dosadení, tí ktorí predvídavo spoliehajú na to, že im to v budúcnosti pomôže, vzdialení ( blízki ) príbuzní a tí bez vlastného úsudku. Pri takomto zložení zamestnancov to jednotné nikdy nebude, preto Ti Sulo, v dobrom závidím vašu jednotnosť. Ja som v tomto smere zástancom „sedliackeho“ rozumu – ak chcem za nadčas náhradné voľno, dohodnem sa aj napriek môjmu písomnému nesúhlasu ústne o jeho poskytnutí ale v takom termíne, ktorý si určím ja. A verte, zaberá to. Týmito riadkami sa však nechcem chváliť, no možno inšpirujem niektorých z vás k ďalším rozhodnutiam a k nebojácnosti voči tým, ktorí si myslia, že nám dávajú chlebíček. Musia si už konečne uvedomiť, že nie sme len kus hmoty, s ktorou môžu narábať, ako sa im zapáči. Moje poznatky z viac ako 25-ročnej praxe sú rôznorodé, podľa toho, ako som sa rozpísal asi začnem vydávať noviny. 🙂 Sulo, držím palce – nedajte sa!