Železničiari chcú vyššie platy

Vážené kolegyne a kolegovia.Dňa 4.12.2009 bl v Hospodárskych novinách uverejnený nasledovný článok:
Železničiari chcú vyššia platy.
Predstavy zamestnancov a zamestnávateľov troch železničných spoločností o výške priemernej mzdy pracovníkov v roku 2010 sa rozchádzajú. Pokiaľ odborári navrhujú v rámci kolektívneho vyjednávania nárast o štyri percentá, zamestnávatelia hovoria o zachovaní ich súčasnej úrovne. Predseda Odborového združenia železničiarov František Petroci pre agentúru SITA priznal, že požiadavku odborárov v súčasnej ekonomickej situácii považuje za neúmerne prehnanú. „Naším záujmom je, aby sme uzatvorili kolektívne vyjednávanie do konca roku a pracovníci mali v roku 2010 pocit sociálnej stability,“ povedal.

Takto obhajuje záujmy železničiarov predseda OZŽ pred novinármi.
Ako bude s takýmo názorom zastupovať svojich členov na kolektívnom vyjednávaní? Čo k tomu dodať? Možno by nebolo zlé uvedený článok rozpolslať po pracoviskách aby si členovia OZŽ uvedomili akých majú zástupcov,pretože štyri percentá asi nikto z nich nepovažuje za “neumerne prehnané”.Ozaj,ak sa nemýlim tak plat predsedu OZŽ je aj z členských príspevkov členov OZŹ a možno by stálo zato zverejniť výšku platu predsedu OZŽ či náhodou na “dnešnu ekonomickú situáciu” nie je NEÚMERNE PREHNANÝ.

 

11 reakcií

  • Je správne chcieť vyšší plat. Nič na tom zlé ani prevrátené nie je. Našim právom je prostredníctvom odborového združenia požadovať o zlepšenie mzdových pomerov.Argumenty ako: je kríza , prechádzame na euro sa uplatňujú iba ako argument podhodený do prevádzky medzi zamestnancov. Managment krízu nepociťuje.
    Hor sa do boja bratia v modrom !

     
  • Vyplatenie mimoriadnej prémie podľa KZ bodu 45g bolo podmienené splneným hospodárskeho výsledku za rok 2009,takže s tým som nepočítala,ale stále tvrdím,že peniaze sú,len nie tam,kde majú byť a názor na celkovú situáciu: „Toto nie je kríza,ale bordel a pravdu majú tí,čo majú peniaze!“

     
  • Myslím, že sa mýliš. „Pilotný projekt odmeňovania zamestnancov GR“ sa neriadi takým „zdrapom“ ako je KZ. Preto bol vytvorený… 🙂

     
  • Veď to je presne podľa KZ, bod 45 g) – vyplatenie mimoriadnej prémie. No nie je to mimoriadna prémia 3% ? ŽSR držia slovo, hm…

     
  • Tak potom im prajem pekné Vianoce. Asi si to zaslúžia…..

     
  • Nemaj „prehnané požiadavky“ na túto dobu…. :-)Veď aj iným treba, no!!

     
  • Ďakujem našej drahej železnici, že si vysoko váži našu výpravcovskú prácu za 3%.
    Budem mať pekné Vianoce.

     
  • Merkuj! Nezverejňuj. O svojej výplatnej páske si povinný v zmysle Pracovného poriadku, článok 10, ods. 1, písm. v, zachovať mlčanlivosť,inak riskuješ porušenie pracovného poriadku s možnými sankciami za „porušenie pracovnej disciplíny“. Sám si dávam pozor na dodržanie písmena „w“ toho istého článku a odstavca. Keď ryješ do živého, môžeš očakávať všetko….

     
  • Aj moje „last farewel“ dostalo OZŽ ale je nás stále málo. A čo sa týka mzdového nárastu alebo klesajúcej realnej mzdy k tým číslam čo má k dispozícii JK som ochotný priložiť svoju výplatnú pasku ako doklad ako zarába výpravca po odpracovaní viac ako 20 rokov bez prplatkov za sviatky a bez nadčasov.

     
  • http://hnonline.sk/ekonomika/c1-39319560-zeleznicni-odborari-pozaduju-vyssie-mzdy
    Tu je link na ten článok v HN . Každý si môže zvoliť formu akou ho sprostredkuje svojím kolegom na pracoviskách tak ako to navrhuje JS vo svojom príspevku a skúsi tak podnietiť diskusiu na danú tému.

     
  • …preto asi som dal svoje “last farewell” v roku 2006 (po tridsiatich rokoch členstva a funkcionárčenia) pánovi Petrocimu a jeho OZŽ. Odmietol som podieľať sa na financovaní toho spolku. V podstate je celé OZŽ len o GR OZŽ a dobre platených flekoch “zástupcov zamestnancov.” Nekopíruje vôbec organizačnú štruktúru zamestnávateľa, pán predseda si vyhlási štrajkovú pohotovosť a predsedovia čumia ako puky – nevedia o ničom?! Aj to sa stalo. Aký mandát a kto mu na to dal? Ale to nech si riešia ovečky v OZŽ.
    K tým platom funkcionárov GR OZŽ z členských príspevkov pripočítaj ešte benefity za sedenie v radách, potenciálnu možnosť dostať “trafiku” v podobe riadiacej funkcie v managementoch (viď živé príklady JŠ, PR, atd….)…. A máš odpoveď, prečo sú požiadavky odborárov “neúmerne prehnané”. O “mzdovom náraste” som písal inde, čísla nepustia, sú k dispozícii…