Všetko je v poriadku?

Podľa toho koľko je na tejto stránke príspevkov nikoho asi nič netrápi, nik nemá žiadne problémy, námety na diskusiu alebo možno aj kúsok odvahy prezentovať svoje názory.

 

12 reakcií

  • Páni kolegovia, celé dianie a fungovanie odborov na Slovensku spočíva v onom prísloví: „Chycmo a ňesťe!“ Tak sa hovorí na Málinci.:-). Žiaľ OAVD nie je výnimkou. No a potom ešte to známe klišé – odbory nič nerobia! Neškodilo by aj trochu sebareflexie. Nechcem zastávať funkcionárov. Dve desaťročia som zápasil ako predseda ZO OZŽ s „aktivitou“ členov. Viem o čom to teda je. Kto to nerobil, jednoducho nevie posúdiť. Vďaka Bohu, mám to zasebou a nikdy viac! O to lepšie mi padne teraz prenášať nápady a požiadavky na tých „samurajov“, ktorí sa na to dali. Informovanosť. Problém je v tom, že sme roztrúsení po celej SR, ale v dnešnej dobe získať informácie by už nemal byť problém. Konečne máme web, miesto písania :filozofických traktátov“ treba osloviť adresne kompetentných a pýtať odpoveď. Poslať námet, požiadavku. Tak si to predstavujem ja. Nemusí to byť diskusný príspevok, pokiaľ ide o niečo osobnejšie. Na každého funkcionára je kontakt, teda získať informáciu nie je problém. Problém je „pštrosia politika“, lenivosť a čakanie na padanie pečených holubov…..

     
  • Dusan,s jednou vecou nemas pravdu.Zohnat aktivnych ludi v regione je asi nadludske.A ked nemas z coho vytvorit zaklad silnej organizacie tak to asi nie je dobre.Dolezite je ze mame uvolneneho prezidenta ktory bere za to plat od zamestnavatela a OAVD ale popritom nereaguje na nasom fore a na podnety ludi.Ako mu potom verit ci nekavickuje so zamestnavatelom.
    A ta roztriestenost: pomaly 10 odborovych organizacii co si pri tvorbe KZ? Ozaj neskutocne! A urcite su tam centraly s 10-20 ludmi? TO JE ROZTRIESTENOST! My aspon vypravcovia a dispeceri ako tak sa drzime pokope.

     
  • Po prečítaní týchto pár odstavcov začínam mať silný dojem, že OAVD nie je o ľuďoch, ale o postoch pár zvolených a ich názoroch a náladach. Niekde som sa tu dočítal aj o slabšej informovanosti radových členov. Nuž asi je to tak, že volený sa dožadujú podpory členskej základne, jej rozšírenia a zjednotenia, ale k tomu treba počúvať čo tí „dolu“ vlastne chcú. A kto ich počúva? Tu vidím nejednotu v malom rozsahu; ako ju potom dosiahnuť medzi celým kolektívom výpravcov a dispečerov. Zatiaľ, čo sa tu vedú žabo-myšie vojny uniká nám všetkým zo zreteľa podstata a poslanie odborov ako takých. Snáď pre mladších pripomeniem slová A. Dubčeka na Letnej v Prahe r.1988: „V spoločnosti vidím veľké nebezpečenstvo v roztrieštenosti jednotlivých názorov. To je veľmi nebezpečné, lebo tam, kde nie je jednota sa nikdy nič nedosiahne.“ Koniec citátu.Myslím, že slová tohto politika nepotrebujú už žiadny komentár.

     
  • Aby sme popri týchto dohadovačkách aj niečo vybojovali(udržali status quo)želám doré zdravie a pevné nervy pre našich vyjednávačov + celému OAVD do nového roku !

     
  • Ak nie si ten,na koho sa vzťahovala posledná veta,tak ti to nepatrí. My máme uvolneného prezidenta iba od tohoto roka,poznám ho od založenia OAVD a ručím za to,že vždy robil pre zamestnancov,veľa kolegov zachránil,ale jeden človek nemôže spasiť celý svet. Všetko sa ani napísať nedá a aj nemôže,preto je dobré nájsť si čas na tú schôdzu,oznámim to znovu mesiac vopred a bude tam aj prezident. Potešila by ma aj tvoja účasť,určite si budeme mať čo povedať,veľa ľudí je znechutených z tejto situácie,preto ma neprekvapujú ani takéto reakcie. Prajem tiež všetko dobré a teším sa na spoluprácu.

     
  • Zhrniem to dokopy.Bol som vo funkcii v OZZ ale odisiel som odtial vzhladom k tomu ako sa vyvyja postoj OZZ k nam vypravcom. Preto som sa stal radový clen OAVD aby som mal pocit ze niekam patrim. Odchadzal som s OZZ aj s ineho dovodu a to ze ich predtavitelov plati zeleznica. Ako potom mozu zastavat nazory nas obycajnych? Lenze tento stav je aj v OAVD vzhladom k tomu ze tiez zeleznica plati nasho uvolneneho Prezidenta. Tak pochybujem ci tu moze dojst aj k tvrdsim reakciam odborov. P.S. Nemam sa komu pomstit za nic a cestne prehlasujem ze z OZZ som odchadzal dobrovolne a nie ze ma nemal kto volit.
    Cakal som doteraz na reakciu prezidenta na jeho ideu vid.ine forum ale asi nas ma vsetkych na ……
    Prajem v Novom roku vela uspechov, zdravia sili vsetkym vypravcom na Slovensku.

     
  • Milý sulo,v Rakúsku som bola pred dvomi rokmi a vo funkcii som rok.Tí čo ma poznajú vedia,koľko času preto obetujem.Začiatkom roka som bola v BA za nám.gen.riad. Ing.Antošom kvôli problému zvolenských výpravcov,dokonca prijal moje pozvanie na regionálnu radu vo Zvolene a aj sa jej zúčastnil. Problém bol spoločnými silami vyriešený. Niektoré veci ale nevyriešia traja ľudia,to by sa potom nikde vo svete neštrajkovalo,preto mojim najväčším prianím je ľudí zjednotiť.Tá skúsenosť z Rakúska,keby som o tom iba hovorila, vtedy by si povedal,že čo kecám,keď som tam nebola. No a ak si aj ja podľa indícií myslím „kto si“ a v inom príspevku hovoríš niečo o krčmových rečiach,nebol si to práve ty,čo chcel za svojho pôsobenia vo funkcii všetko riešiť s riaditeľom pre ľudské zdroje „pri poháriku“ a nič z toho nebolo,aj preto sme ťa na ďalšie obdobie nezvolili a toto osočovanie je druh tvojej pomsty?

     
  • Ak si ElenaL myslim ze si ta viceprezidentka tak je pod uroven odborara aby chodil zarabat do zahranicia. Namiesto toho mas robit odborovu politiku tak aby sme do zahranicia robit nechodili. Zamysli sa nad tym ako konas. Ale asi nedovidis na spicku nosa.

     
  • Slavko,máš pravdu,keď chce výpravca na Slovensku žiť trochu na úrovni,musí chodiť z práce do roboty! Mám vlastnú skúsenosť,keď som sa pred dvomi rokmi rozhodovala odísť pracovať do Rakúska,bola som si to vyskúšať a problém bol len s tou nešťastnou nemčinou. Na porovnanie : zarobila som za dva týždne skoro toľko,čo tu za dva mesiace a babkin manžel bývalý robotník v pekárni (základné vzdelanie) mal dôchodok 1500 eur! My výpravcovia si zaslúžime iba tretinu z toho? Nehovoriac o tom,že je tam veľmi veľa tovaru a aj služieb (napr.ORANGE)lacnejších,čižmy ktoré som si kúpila za 29.90 eur tu stáli 39.90 eur! Dokonca aj byty sú lacnejšie,ale nebudem to všetko rozoberať,chcem len poukázať na to,že si s nami naše vládne garnitúry robia čo chcú,lebo im to dovolíme. Že nieto penieze? Prečo potom máme viacej milionárov ako Česi? A viď tunely na železnici,napríklad momentálne kauza UŽI a vyšetrované osoby rýchlo dostanú miestečko na GR! Túto situáciu už žiaľ nevyrieši pár ľudí,ale my všetci,nemusí byť každý v prvom rade,ale aspoň podporiť by nás mohli,pretože zamestnávateľ vie veľmi dobre,akú členskú základňu máme. Potešilo by ma,keby si ľudia konečne prestali závidieť a spojili sa do boja za lepšiu budúcnosť.

     
  • Kolektívne ako vieme dopadlo podľa očakávaní – ale zamestnávateľa. Pán kolega, nie výhody, ale ešte aj to málo, čo máme nám chcú zobrať. Tak si váži náš zamestnávateľ našu prácu! Ešte, že je tá kríza, bude sa na čo vyhovárať ešte desať rokov!!! Ozaj Či to platí aj na zamestnacov GR a ich „Pilotný projekt odmeňovania?!“
    Slavo, nič proti Bohu, naozaj. Ale tiež platí: „Pomôž si človeče a aj Pán Boh ti bude na pomoci“…
    Resumé – kým sa nenaštveme a neurobíme poriadny bordel, nepochopia vážnosť našej profesie. Na to však treba ľudí. Na to treba podstatne lepšiu organizovanosť výpravcov ako je v súčasnosti a odvahu. Nie som zástancom radikálnych riešení za každú cenu, ale aj vyjednávanie, kompromisy, majú svoje hranice. Zvlášť, keď ťa tá druhá strana neberie úplne vážne…A to ešte nespomínam aroganciu zatiaľ nemenovaných nadrtiadených, ktorí vydali pamflet 429/2009 a vyhrážajú sa ti výstražným listom za chybové hlásenie systému PIS – „NEEXISTUJE“. Výpravcovia, viete o čom píšem. Nemá chybu….

     
  • Mna trápi viac ,vecí.Najviac to že musím mať okrem štrekariny dve roboty.Lebo plat výpravcu je poslabší.A to mi deti nechodia na vysokú.Absolútne ma linčuje po nočnej sa prezliecť do monterok ,švihnúť si silnú kávu, ak bolí hlava aj ibalgin a davaj do večera.
    A potom Ti niekto povie – vy čo podnikáte.
    Výpravca by malo byť povolanie , ktoré v minulosti bolo vnímané s určitou dávkou vážnosti a výpravca čosi znamenalo ako pojem i zdroj prijmu.Dnes toto nie je pravda .I napriek zodpovednosti ktorá je každému výpravcovi zverená – odmena vzhľadom na nároky , ktoré sú kladené na každého jedného je neprimeraná a nedostatočná.Preto by som chcel využiť všetky zákonom dané -a dostupné prostriedky na to aby sme sa spolu pokúsili tento stav zvrátiť.OAVD – zlepšíme podmienky nielen výpravcom ale aj celej dopravnej ceste – k tomu nám Boh pomáhaj.

     
  • …máš pravdu, tiež som sľúbil nejaký námet,ale nejako nestíham. určité veci som riešil odpoveďami priamo v korešpondencii, ale ostatní ľudia o tom nevedia.Počkáme na prvé kolo kolektívneho, potom sa asi niečo rozbehne…..