Osobitný príplatok

Vážení kolegovia.
Na návrh odborových centrál sa bude prejednávať Smernica odmeňovania, ktorá je súčasťou Kolektívnej zmluvy. Záujmom OC je zmena v časti osobitný príplatok.
Terajšie znenie:
Osobitným príplatkom je možné oceniť schopnosti zamestnancov vykonávať odborné činnosti v záujme zamestnávateľa, ktoré nesúvisia s ich pracovným zaradením, nevyplývajú z charakteristiky typovej pozície a k tomu prislúchajúcich príkladov pracovných činností alebo z pracovnej zmluvy (napr. výkon žeriavnika, zvárača, vodiča pracovného stroja, motorového vozíka, cestného motorového vozidla, používanie cudzieho jazyka a pod.). Na vykonávanie týchto činností musí mať zamestnanec príslušné platné odborné osvedčenie.
Osobitný príplatok sa poskytuje v sume maximálne 0,50 € na hodinu za skutočne odpracovaný čas. Pri prácach trvajúcich menej ako jednu hodinu je možné zlomky odpracovaných hodín spočítať.

OAVD chce navrhnúť rozšírenie pracovných činností, ktoré vykonávajú hlavne výpravcovia ako je napr. kúrenie. Obraciam sa na Vás všetkých s prosbou o návrhy ak je ešte nejaká činnosť, ktorú by sme mohli do tohto osobitného príplatku prípadne zaradiť. Čakáme na vaše návrhy, ktoré je treba presadzovať pre prevádzkových zamestnancov.

Prezident OAVD Jozef Chovanec

Osobitný príplatok

5 reakcií

  • … skôr na nasr…. budem slušný – na iritovanie 🙂

     
  •  
  • Páni kolegovia,

    rôzne „osobitné príplatky“ – to je kosť hodená lúze, aby mala čo obhrýzať, prípadne ešte lepšie – žrať sa medzi sebou o omrvinky. Niekto vie čo robí… Koreňom hriechu, ktorý kadejakými „príplatkami“ treba zakryť, je tarifná mzda výpravcu, ktorá nedosahuje ani z ďaleka priemernú mzdu v národnom hospodárstve. Každoročný mzdový „nárast“ je skôr výsmech, ako zrovnávanie ceny práce s vysnívanou EU. Malý príklad. Môj osobný mzdový bod v roku 1998 bol 1,5765 a v roku 2014 – 1,2098. To hovorí za všetko….
    A práca v nočných zmenách? Odkrútil som 33,5 roka a po určitých skúsenostiach môžem povedať, že sprostejší pracovný režim ako „osmičky“ neexistuje. Zlatý turnus! To „každonočné spanie“ tiež nie je ktoviečo. Viem, o čom hovorím…

     
  • Samozrejme výpravcovia ktorí vykonávajú „doplnkové činnosti“ ako kúrenie,neviem ako je to teraz pri predaji cestovných lístkov pre ZSSK,si zaslúžia osobitý príplatok.Len neviem čo by mali urobiť naviac výpravcovia vo väčších staniciach,alebo dispečeri,keď im nič podobné nevyplýva z pracovnej zmluvy,a samozrejme sa musia plne venovať svojej práci.To ako, napr. výpravca v BA hl.st.,by akú činnosť mal vykonávať aby mal nárok na osobitný príspevok podľa týchto kritérií?Mal by spievať na peróne po anglicky z certifikátom z anglického jazyka?Neviem,prosím o vysvetlenie.

     
  • Ono to síce nesúvisí s osobitnými príplatkami,ale na náš návrh by sa mohlo vyjednávať aj o skoršom odchode do dôchodku po odpracovaní x rokov v nočných zmenách. Radšej menší dôchodok,ako žiadny.
    http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/351236-pojdeme-do-penzie-skor/