INFO z KV

Dňa 3.3.2015 sa uskutočnilo ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania za účasti predsedov, prezidentov odborových centrál a generálneho riaditeľa ŽSR. Jednalo sa o rozporových bodoch, ktoré neboli dohodnuté na poslednom kole kolektívneho vyjednávania. Bod 32 – skrátený fond pracovného času 36hod. Bod 45 – mzdový nárast. Bod 65 druhé hlavné jedlo po odpracovaní viac ako 11hod. Bod 69 – stravovanie dôchodcov. Bod 75 – príspevok pre OC zo sociálneho fondu. Bod 95 – doba platnosti Kolektívnej zmluvy.
Predsedovia, prezidenti a generálny riaditeľ sa dohodli na nasledovnom riešení sporných bodov Kolektívnej zmluvy.
Bod 32 – skrátený fond týždenného pracovného času: zostáva zachovaný stav pre zamestnancov a pracoviská ako je i v teraz platnej kolektívnej zmluve
Bod 45 – Mzdový nárast: Nárast priemernej plánovanej mzdy oproti roku 2014 o 2,5%
Navýšenie príplatkov: nočný príplatok, sobota, nedeľa, sťažený výkon práce, osobitné príplatky.
Po odrátaní potrebného objemu mzdových prostriedkov na príplatkovú zložku bude zvyšný objem prepočítaný rovnakou sumou na každého zamestnanca a táto suma pôjde do prémií. Objem bude pridelený zvlášť pre aparát VOJ a zvlášť pre ostatných zamestnancov. Preto bude odborom 510 spracovaná tabuľka mzdového nárastu pre aparát a pre ostatných zamestnancov. Nakoľko aparát VOJ má inú priemernú mzdu ako ostatní zamestnanci, tak rovnaká suma pre každého zamestnanca urobí rozdielnosť v percentuálnom náraste.
Bod 65 – druhé hlavné jedlo po odpracovaní viac ako 11hodín bude v Kolektívnej zmluve v tomto znení.
Bod 69 – stravovanie dôchodcov zostáva zachované v rozsahu ako je zadefinované v teraz platnej kolektívnej zmluve.
Bod 75 – príspevok zo sociálneho fondu na kolektívne vyjednávanie pre odborové centrály bude vo výške 0,05%.
Bod 95 – platnosť kolektívnej zmluvy je dohodnutá na dva roky s dodatkom, že o mzdovom náraste na rok 2016 sa bude samostatne vyjednávať od 01.10.2015.

Info KV z 3.3.

4 reakcie

  • Zasa nas okaslu ako minuly rok . Dali nam do zakladu 25€ a znizili premie , to bol vysmech do tvare . Oproti roku 2013 som mal o 230€ mensie premie . My to vsetci vieme a vidime , len nasi vyjednavaci akosi nie . Priplatky za nocne ? Mame preusene zmeny na pracoviskach , mesacne cca 17 hodin usetria na jednom zamestnancovi ,to nehovorim o sobotach a nedeliach a sviatkoch v nocnych zmenach . To su dalsie usetrene € a nieje ich malo . Koli tymto prerusenym zmenam si musim doplnat vykon , lebo mi chyba . To sme uz tak sprosty , ze sa nechame takto okradat ? Prerusena zmena , ktoru nasi pani vymysleli a opieraju sa o zakon o organizacii prac. času v doprave , ma jeden hacik . Aj na zamestnancov v doprave sa vztahuju zakladne zasady ZP a teda aj tito zamestnanci maju okrem ineho pravo na spravodlive a uspokojive pracovne podmienky . Aj pre zamestnancov v doprave plati ,ze vykon prav a povinnosti vyplivajucich z pracovnopravnych vztahov musi byt v sulade s dobrymi mravmi ; nikto nesmie tieto prava a povinnosti zneuzivat na skodu druheho ucastnika pracovnopravneho vztahu , alebo zamestnancov . Zaujimave , ze taketo veci nasich odborovych zastupcov nezaujimaju a vobec to neriesia . Tu uz naozaj pomoze len strajk !

     
  • Skúsme čítať medzi riadkami:“Po odrátaní potrebného objemu mzdových prostriedkov na príplatkovú zložku bude zvyšný objem prepočítaný rovnakou sumou na každého zamestnanca a táto suma pôjde do prémií“.OK,zatiaľ akože fajn.ale aký je potrebný objem mzdových prostriedkov?To nikto nevie.A bude zvýšený…do prémií.a to je to najhoršie!!!To smrdí šikanou.Ak sa zneľúbiš nadriadenému ktorý prerozdeľuje prémie…si skončil.Postupne sa stávame novodobými otrokmi,ktorý budú donútení aj „lízať zem“ aby nejakú almužnu doniesli domov a aspoň nakŕmili rodiny.Ale čo už.

     
  • Nejeduj sa! Navýšenie pohyblivej zložky to rieši… 🙂 A o koľko? Vieš ako vyzerá v posunkovej reči 50 %, či nie? :):)

     
  • Bolo dohodnuté iba „navýšenie príplatkov“,alebo aj konkrétna suma?Ak áno tak prečo tu nie je? Nezmestilo sa? Ale veď OZŽ o tom bude informovať,tak načo?