INFO Z KV

Vážení kolegovia!
Dňa 19.2.2015 sa konalo ďalšie kolo Kolektívneho vyjednávania. Za OAVD sa kolektívneho vyjednávania zúčastnil prezident OAVD p. Jozef Chovanec. Zamestnávateľ predniesol svoj návrh na riešenie rozporových bodov KZ a podmienil ich prijatie ako celok. Nakoľko prednesený návrh zamestnávateľa nebol pre odborové centrály prijateľný odborové centrály predložili zamestnávateľovi svoj spoločný návrh riešenia rozporových bodov KZ. Zamestnávateľ s predloženým návrhom odborových centrál nesúhlasil. Kolektívne vyjednávanie bolo prerušené a bude pokračovať dňa 3.3.2015 o 1300hod za účasti predsedov a prezidentov odborových centrál s generálnym riaditeľom.

Info KV 19.2-1

24 reakcií

  • http://ekonomika.sme.sk/c/7693779/zelezniciarom-mierne-stupnu-platy.html , toto je asi vierohodnejšia informácia ako INFO Z KV z 13.3.2015. V tom linku je pomenovaná realita, v INFO je samé bla, bla, bla: žiadne „numero“. Platnosť ( účinnosť) KZ 2015-2016 je je od 01.03.2015? Tak k tomu iba toť toľko : BOD 93. OZŢ, FPP, NKOS-Ţ, OAVD, ŢROZ, OZ-VSP, SSŢ, ZPZŢ, OŢSR, OZZŢ, FS, NOŢ
    v spolupráci so zamestnávateľom zabezpečia oboznámenie všetkých zamestnancov
    s touto kolektívnou zmluvou do 15 dní odo dňa jej účinnosti.
    S pozdravom.

     
  • Prezident nemá zrejme dôvod na odstúpenie-aspoň to vytvára taký dojem-nejde mu zrejme o žiadnu členskú základňu,možno má sľúbené,ako to už na tomto drbnutom Slovensku býva,že ak nebude robiť žiadne problémy,neskôr sa mu ujde asi nejaké teplé miestečko….Takéto týpky treba čo najskôr obrazne povedané?-či? kopnúť do gúľ,nech po nich nezostane ani smrad..
    Tiež si myslím,že by sme si zaslúžili lepšieho vodcu(nie slizkého hada!!!),kým nie je napáchané viac zla pre ľudí,ktorí si to nezaslúžia,a dokáže lepšie zvládať tieto situácie…
    Aké sú podmienky na odvolanie tohoto človeka????
    Ľudia všetci normálni-zobuďme sa!!!!!HALÓÓÓ!!!

     
  • .Viete, členovia majú takého prezidenta (predsedu), akého si zvolili. Platí jedno pravidlo, ak si niekoho zvolíte, tak …

     
  • Je na smiech to čo ste pre nás akože vyjednali. Kým nevyjednate pevnú čiastku k platu tak nikdy nedostaneme to co je na papieri ak je to v pohyblivej zložke. Ak Cargo a ZSSK žiadali pevnú čiastku, prečo ste aj vy na tom netrvali. Nedá sa sedieť na dvoch kreslach… hájiť záujmy zamestnávateľa aj zamestnancov.Pán Chovanec, ak nemáte gule na to aby ste vyjednali lepšiu KZ, aj za cenu štrajku, tak uvoľnite miesto schopnejsim. Inak prídete o členskú základňu.

     
  • Zdôrazňujem ešte raz:musíme VŠETCI, počnúc uzlami BA, či hlavné,východné…Žilina osobné,Teplička,Zvolen,Košice,CRD Trnava,tvoriace sa CRD Púchov,Čierna nad Tisou,Prievidza,Štúrovo,Zámky až po poslednú staničku,aj tam je náš kolega.Ľudia už sa NEBOJME, veď tu už nemá kto pracovať,obrovský počet nadčasových hodín,lebo už nemajú ľudí kto by im za taký plat a za takých podmienok pracoval.Sami prezentujú veľký podstav prevádzkových zamestnancov v OR Trnava.Už sú preč časy ,že na tvoje miesto čakajú desiati na ulici.Všetci sa smejú z našich zárobkov za tú zodpovednosť,odovzdané zdravie na pracovisku…ALE musíme si už pomôcť len sami,trafikantovi sme ukradnutý,už sa nás NIKTO na žsr NEZASTANE,to si treba uvedomiť,ak si nepomôžeme sami tak dovi-dopo,s pánom bohom…tu je len jediná možnosť aby sme sa doslova zachránili a to len ŠTRAJK.

     
  • Pre „dofa“:ciele,ktoré boli deklarované na začiatku vyjednávania,citujem:Historicky po dlhej dobe sa odborové centrály dohodli na zmene svojich požiadaviek. Mzdový nárast nechceme riešiť navýšením tabuľkových miezd, ale vyjednávanie je tentokrát zamerané na príplatkovú časť mzdy. Jedná sa o zvýšenie príplatkov za nočnú prácu, za sťažené podmienky, osobitné príplatky a nový príplatok za vykonávanie profesie. Požiadavka odborových centrál je navýšenie celkového objemu mzdových prostriedkov o 8%. Ďalšou požiadavkou je určenie objemu na prémie a znemožnenie použitia tohto objemu na iný účel. Cieľom je zamedzenie odčerpania mzdových prostriedkov na vyplatenie nadčasov prípadne niečoho iného. Už nechceme aby sa zamestnanci skladali na príplatky, len preto, že nemáme naplnené stavy zamestnancov. Snahou všetkých kolektívnych vyjednávačov je aby konečne aj zamestnanci v prevádzke pocítili, že sa im zvýšila mzda. Snaha je a ja dúfam, že s vašou podporou to i dosiahneme.
    Komentár,ktorý vystihuje všetko….Realita na míle vzdialená,zostáva jediné:NEPODPÍSAŤ-ZMARIŤ-ŠTRAJK!!!!!
    Prognóza MF na tento rok:rast reálnych miezd takmer 3%,rast inflácie 1,4%,čiže rast miezd aby sme neklesli hlbšie ako priemer Slovenska by mal byť cca 3+1,4%,čiže 4,4%!!!!!!
    Moody 77 má pravdu:ako tu bolo napísane, ak sa postavia výpravcovia a dispečeri na odpor,ALE VŠETCI,tak sa jednoducho veci musia zmeniť.veď v prevádzke na žsr už NIKTO iný ani nie je,samozrejme + výhybkári ,dozorcovia a pod.vyserme sa na trafikantov ,Ľudo,Fero a spol.ako môže nejaká Darina jednať za zamestnancov keď sedí v správnej rade žsr!!!!ved to je choré…2,5 percenta z ktorého nikdy nikto v prevádzke reálne nič neuvidí…málo by bolo 250 ….
    Priemer na staniciach-prevádzka-je približne 800 E v hrubom,to je v čistom približne 620 E vrátane so-ne-sviatkov!!!!!Preboha,zamyslite sa,po 20-30 rokoch u železníc!!!!!!AJ MY CHCEME ŽIŤ!!!!!!!!
    Štrajk,štrajk,štrajk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     
  • Pardon-trochu som sa je…l :))-opravujem prepočet zmeškaného zvýšenia za 1-3/2015 na každého zamestnanca:3*21 E sa rovná cca 63 E doplatiť naraz za mesiac marec.

     
  • “ A UTRELI SME ÚSTA …“, že ste to už čítali? Tak pripomínam to iba, preto aby sme si uvedomili akých máme skvelých KV. Vlastne pardon, OAVD má 2v1 : hlavného KV a prezidenta v jednej osobe. A s % to bolo ako? 4, 3, 2, a stačí nám aj 2.5%. Dal Ti niekto mandát na súhlas s toľkými % ?. Bolo to reči po októbri 2014, budeme mať tím vyškolených KV pre viaceré oblasti, možno aj ďalšieho uvoľneného, ktorý práve zastreší oblasť KV a sociálneho dialógu. Prázdne reči a ŠKOLENIA, tak tipujem v „šenku“. Ak sa mýlim tak sorry, beriem späť.
    Často sa tu spomína slovo “ ŠTRAJK“. Ja iba musím súhlasiť, lebo už som to písal skôr ako hlboko sme padli a tzv. nosné resp.preferované funkcie v prevádzke na ŽSR už dosiahli DNO. Sme už pomaly z našou mzdou na smiech, po odrobení 20, 30 a viac rokov. To už pomôže iba asi nejaké radikálne, krajné riešenie. °°°ALE, štrajk má svoje podmienky a štrajkuje sa za splnenie nejakých požiadaviek. Povie mi niekto aké podmienky sa nesplnili? Ja osobne som nikde nevidel, nepočul s akými požiadavkami išli OC na KV o KZ 2015.! Išli asi s tým, že sa na niečom snáď dohodneme, veď aj po druhé roky sme dohodli. Aj 3.3. sa dohodli, len pomaly sami nevedia na čom, a náš pán prezident ešte asi prežíva eufóriu z DOHODY. P.S. nezabudnite,že na také radikálne procesy a riešenia je potrebné mať „LÍDRA“ a nie „habkajúceho“ obhajcu. ( Žilina, máj 2011). A ostáva iba vymeniť logo, však priatelia majú dosť Minidiárov.

     
  • Toto je horšie ako zlé…že ozž je banda osobných prospechárov a tlčhubou od Fera až po Ľudevíta a spol je všeobecne známe ,že viac škodia žsr ako pomáhajú.tam ti už nepomôže nikto,práve naopak reálne ich zástupcovia v prevádzke viac škodia ako pomáhajú,viem o tom svoje…ale ako vidím ani oavd nie je na tom lepšie…co teraz zase schováme „chvost medzi nohy“ ,týždeň ,dva pošomreme a ideme ďalej.ale takto to je bohužiaľ už vyše 15 rokov.treba už konečne urobiť radikálne a rozhodné rozhodnutie.ako tu bolo napísane, ak sa postavia výpravcovia a dispečeri na odpor,ALE VŠETCI,tak sa jednoducho veci musia zmeniť.veď v prevádzke na žsr už NIKTO iný ani nie je,samozrejme + výhybkári ,dozorcovia a pod.vyserme sa na trafikantov ,Ľudo,Fero a spol.ako môže nejaká Darina jednať za zamestnancov keď sedí v správnej rade žsr!!!!ved to je choré…2,5 percenta z ktorého nikdy nikto v prevádzke reálne nič neuvidí…málo by bolo 250 eur,podotýkam už zdanených ,v čistom,do základu. ved tu už ľudia zo základným vzdelaním zarábajú viac pri lopate,a to si vážim každú poctivú prácu,ako my na žsr.Pýtam sa vás dokedy,dokedy toto chceme trpieť!DOKEDY?

     
  • A zase to dopadlo tak, ako po iné roky.
    Predviedli ste úžasnú prácu za celý rok vedenie OAVD.
    Tento odkaz tu už raz bol, ale zase je aktuály: https://www.youtube.com/watch?v=y2tpUIMvv0Q

     
  • Prezident opäť mlčí……smutné…..Vraj 1/3 z dohodnutého 2,5% navýšenia pôjde na zvýšenie príplatkov so ne nočné osobitného a rizikového príplatku,čo so mi zdá málo-rozumej pravdepodobne minimálneho zvýšenia a ostatné do prémií-čiže ľudia v prevádzke ZABUDNITE.Prečo nevyjednali zvyšok do základu,alebo opačný pomer?Ďalej by tam malo byť-zamestnávateľ zabezpečí vo výplate za marec 2015 doplatenie všetkým zamestnancom podielové zvýšenie z dohodnutého 2,5% -čiže 0,625%-z priemernej mzdy 2015.
    Ak to bude len symbolické zvýšenie príplatkov,navrhujem:NEPODPÍSAŤ-ZMARIŤ-ŠTRAJKOVAŤ!!!!!!!!!!!
    V prípade podpísania slabého navýšenia príplatkov:Prezident ODSTÚP!!!,schovávaj sa po kanáloch alebo a nechápeš-pál do …(tam,s kade si prišiel na svet !!!!!

     
  • http://ozz.sk/files/KV%20ZSR-3.marca.pdf

    , pán prezident ak si to nestihol doteraz, pomôžeme si tak!
    Ľutoval som doteraz tých cca 170 abonentov stránky OAVD, ktorí od rána klikajú a čakajú INFO.

     
  • Tu je po KV konanom 3.3.2015 taký „čulý kľud“, že nestíham čítať info :-(((((((((
    2/3 národa sa vozí zadarmo, len NÁM náklady na prolongáciu nepokryje ani dohodnuté superzvýšenie miezd, ktorého gro pôjde do pohyblivej svojvôle nadriadených. Tak teraz som naozaj na pochybách, z ktorého psychiatrického oddelenia boli konkurzom vybraný komparzisti tzv. vyje…návači !!!!!!!!!!!!
    Asi nepochopili, že MY nie sme ich „spolubývajúci“.
    Počkajme na „oficiálne výsledky“ tvrdej práce a potom skutočne a naozaj zaujmeme stanovisko. NEKOMPROMISNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     
  • tak-tak,príplatky so ne nočné sú v bežný mesiac spolu okolo 60-70 e v hrubom(cca 1800-2100 Sk)=také isté ako aj v roku tuším 1993,1994,1995,1996,1997……2014!!!!,no inflácia za tých 22 rokov je úplne niekde inde.A alibizmus zamestnávateľa-že čo chceme,že máme viac ako je v zák.práce-0,43 euro/hod-svedčí ozaj o tom,ako si nás vái,a nepochopil výhody KZ oproti ZP.
    UŽ LEN PRETO NEUSTÚPIŤ-ŠTRAJK!!!!!!!!!!!!Aspoň výpravcovia a dispečeri,bez nás sa železnica nepohne,padne aj hospodárstvo!

     
  • 1. Naťahovanie času – zvýšenie miezd až od 1.04.2015 – úspora 1 kvartál
    2. Dohodnúť KZ len na predvolebný rok 2015 (KZ 2016 – voľby do NR SR)
    3. Nosné funkcie na ŽSR – výpravcovia a dispečeri (koľko že si vybojovali nosné
    funkcie napr. v Cargu ??? 2015 – +30, 2016- +30)- to si fakt niekto myslí,
    že nám zalepia ústa cca 15-imi éčkami???????
    4. Koľkí z nás majú priemerne mesačne 100 a viac éčkové „kompenzácie“ ??????
    – opýtajte sa prekávičkovaných „papučkár-ov,-iek . Veď čo by sme ešte chceli,?!?!?! my si predsa
    „prilepšíme“ príplatkami za nočné, soboty a nedele!!?!!?!!?
    5. Po 03.03.2015 bude niektorým „trafikárom“ teplejšie, ako býva o takom
    čase v prírode.
    6. Viete, koľko zamestnancov ŽSR pracuje priamo v teréne(prevádzke)???????
    Tu nejde „O NÁS“, tu ide o „papučkár-ov,-ky !!!!!!!!!
    IM vyhovuje %-uálne zvýšenie, NÁM – pevná suma do základu!!!!!
    Prečo? Lebo MY, keď spravíme chybu, idú nás pomaly obesiť!!!
    „Papučkár,-ky stlačia na PC Esc, alebo roztrhaný papier hodia do
    koša!!!!! A na tých pozíciách nesedí hocikto, ale „rodinka z
    3.generácií“!!!!!!!!!
    Ale oni štrajkovať nebudú za NAŠE požiadavky – im to „žily netrhá !!!!

     
  • Všetci vieme o tých nekalých praktikách niektorých(všetkých?)odborárskych bossov-„josé“ mal pravdu,že počkajme do 3.3.-i keď si myslím,že je to len naťahovanie času-„dofo“ totálna pravda,mali by byť na vyjednávaní aj zástupcovia východu,pretože i východňari si zaslúžia lepší život a poctivé ohodnotenie svojej práce,čo aktuálny prezident asi nevie pochopiť,keďže žije pri Bratislave….Opakujem-ísť tvrdo za oprávnenými požiadavkami zamestnancov!!!!Dosť bolo ťahania nás za nos!!!!Ak prezident bude súhlasiť s 2?%,tým výrazne odbočil od predstáv,s ktorými sa išlo do kol.vyjednávania,mal by odstúpiť a začať sa schovávať po kanáloch!!!
    A čo napísal „mangelica“o tom čl.v semafóre-uvidíme,ak sa to dozvieme-ako si nás váži generál žsr na rokovaní dňa 3.3.
    Každopádne ak to nebude spľňať predstavy ľudí z prevádzky na dôstojný život-výpravcovia do štrajku!!!-a stojí celá železnica.

     
  • Podporu štrajku si nechajme až po 3.3.2015, kedy majú kolektívni vyjednávači sedenie priamo s gen.riaditeľom . Verím ,že sa obsah jednania dozvieme včas. Možno tie informácie na stránkach OZŽ nehovoria všetko. Nebuďme nervózni,aj keď je už 5 minút po dvanástej.

     
  • Železničný semafor 2/2015 strana 2 vľavo hore:
    „Patrí vám naše poďakovanie a úcta…..“ Dušan Šefčík, generálny riaditeľ ŽSR.
    Článok písaný pred KV konaným 19.02.2015.
    Tak „dojímavý“ článok chytí za srdce každého kolektívneho vyjednávača, že zabudne,po čo 19.02.2015 išiel na stretnutie.
    P.S. Pod článkom mi chýba ešte dovetok pre nás :
    A nech sa nikto viac neodváži „vyhlasovať stupne“, pretože to treba platiť !!!

     
  • OPRAVA: tretí riadok od spodu: …. je pre nich NEnormálne…

     
  • Ak ešte doteraz nikto z kompetentných nepochopil princíp pilierov firmy, tak to teraz pripomínam: Firma stojí resp. padá na odolnosti pilierov, ktorými sú prevádzkoví zamestnanci.
    A keďže odolnosť – rozumej -profesionálna zodpovednosť – stárne a postupne odchádza do zaslúženého starobného dôchodku, mladá dravosť – rozumej – „rodinkárska juniorka“ – ju nahrádza len „stavom zamestnancov“.
    Tých niekoľko mladých odvážlivcov,ktorí železnicu milujú a majú chuť ju oddane posunúť dopredu, čoskoro zisťujú,že ich odbornosť je ďaleko výhodnejšie cenená v súkromnom sektore. A nám tu ostávajú namiesto silných „dravcov“ len také vrabčeky, ktoré si prídu len odsedieť svoju „normu“ – pochopiteľne – do výšky platu.
    A potom sa čudujme, že napr. dopravných kontrolórov ide „klepnúť pepka“ od jedu, keď na vlastné oči vidia flagrantnosť a totálny hazard na pracoviskách, kde „dobre platení“zamestnanci odvádzajú svoj „štandard“.
    Zaujíma v tejto firme niekoho, prečo je to tak?!?!?!?!?!
    Lebo dnes platí: Aká PLÁCA, taká práca.
    A realita je bohužiaľ taká,že bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy na SK je už len štatistickým klamaním samých seba.
    P.S. „ODBORY“, AKO CELOK,každoročne potvrdzuje reálny fakt, že počet členov klesá úmerne počtu odídených do dôchodku. A mladí, keď vidia na vlastné oči, že KZ, rok čo rok uberajú na svojich výhodách – bohužiaľ je to fakt – tak sa nečudujme, že platiť niečo „nerentabilné“ je pre nich normálne.
    Je možné to ešte zmeniť?????
    Odpoveď vedia už len „odborársky bossovia“.

     
  • … “ A UTRELI SME ÚSTA“. Všeobecne platí také pravidlo, a dokonca v našej legislatíve aj zásada, že TRI-KRÁT a DOSŤ!. Hlavný vyjednávač KV o KZ za OAVD už to skúša po 5-KRÁT a čím viacej tým asi s horším koncom. Obidve žel. spoločnosti sa nám za posledne roky priemernou mzdou vzdialili na míle, a pri porovnaní TZV. nosných resp.preferovaných funkcii je to až tragédia. Pýtam sa prečo na ŽSR turnusový zamestnanci nemajú príplatok tzv.:“MZDOVÉ ZVÝHODNENIE ZA SŤAŽENÝ PRACOVNÝ REŽIM?“ Keď táto forma príplatku je zavedená a akceptovaná v KZ ZSSK aj ZSSK CARGO, prečo KV nepresadzovali takúto formu zvýhodnenia aj na ŽSR? Nedá sa tu uvažovať aj nad formou nejakej pozitívnej-negatívnej diskriminácie?. Alebo hlavný KV za OAVD na ŽSR a aj KV z ostatných OC na ŽSR nie sú odmeňovaný touto formou, tak nepresadzujú aj tento inštitút príplatku. Jose, tá zástupkyňa OZŽ je aj členkou Správnej rady ŽSR, a tam asi bude problém. Poznáš tu zázračnú formulku “ Konflikt záujmov resp. výhrada svedomia.“ Pán prezident ešte dlhuješ INFO z KV z 5.2.2015, lebo je Tvojou „psiov“povinnosťou včas a pravdivo informovať členov o zásadných otázkach. A kolektívne vyjednávanie o KZ určite patrí do tej skupiny. Ak sa mýlim potom sorry. Z informácie o KV na stránke OZŽ z 5.2.2015 ste požadovali 4% nárast mzdy, na ďalšom KV 19.2.2015 už ste boli spokojný aj 3% a 3.3. 2015 budú stačiť aj 2( slovom dva) % ?. Ešte si dovolím “ zabrdnúť do vlastného hniezda“. Pán viceprezident košického regiónu OAVD, to nemáme za náš región žiadneho KV?. Alebo v rámci šetrenia ste nekreovali žiadneho?. Pýtam sa preto, lebo nikde som sa nedočítal meno KV z regiónu KE,že sa zúčastnil KV o KZ 2015. Je smutné, že počtom najpočetnejší región sa nepodieľa na KV.Vyhlásil si ústup z pozícii??? Veď ste ušetrili na tom, že ako pozornosť k Vianociam ste dali členom OAVD diáre OZŽ, ktoré ste asi dostali za babku a perá s logom OAVD ZVOLEN. Tie síce asi neboli za babku, skôr ako vďačnosť za posledné dva snemy OAVD. To je asi strata súdnosti a hrdosti na značku -logo OAVD a sídlo OC. P.S.: Donedávna sme sa vyhovárali na “ veľkého FERA“ teraz na čo? TERAZ na neschopnosť, diletantizmus, amaterizmus alebo lojalitu na nesprávnom póle?

     
  • opravujem ten rozdiel stanice OR ZV/aparát OR ZV sa rovná -350 euro.

     
  • HURÁÁÁ!!!Po toľkých dňoch mlčania aspoň nejaké info,žeby niekoho hrýzlo svedomie-teda aspoň nejaké zostatky…Plne súhlasím s „Jose“.Máme nejaké info,že zamestnávateľ trvá len na 2%,aj to len do prémií-čiže nezaručené peniaze pre všetkých-NERIJAŤ V ŽIADNOM PRÍPADE-trvať nekompromisne na razantnom zvýšení príplatkov a to aj za cenu ŠTRAJKU!!!!Veď keď v ZSSK majú mať tento rok priemer okolo 950 euro,je NAJVYŠŠÍ čas tento rapídny rozdiel niečo cez 100 Euro znížiť.
    Apropo tie priemery:od známeho z OR ZV vyhodnotenie plnenia KZ:stanice OR ZV priemer cca 803 e,aparát OR ZV 1153 e-ROZDIEL 150e/zamestnanec-čiže okolo 45%!!!!!!!!!Pane bože začo?
    NAJVYŠŠÍ čas nedať zvýšenie v %,ale ozaj seriózne sa za každú cenu zaoberať zamestnancami v prevádzke.Veď aj my chceme žiť!!!!
    Tokouto stratégiou by sa mala zaoberať aj OZŽ-ak chce dať členom akú takú nádej,že sa konečnne niečo poriadne urobí aj pre nich,a nebudú musieť opustiť čl.základnu-či to je zámer????

     
  • Tak už žiadne zvýšenie príplatkov za S,N,nočné? Žiadne zvýšenie za náročnosť práce? Veď už aj pokladníčky v ZSSK majú príplatok za náročnosť práce.Zasa plat výpravcu bude na svojvôli predstavených? Komu chce dá zarobiť a komu nechce tomu nedá? Prečo,prečo,prečo? To je tá zástupkyňa OZŽ pri ŽSR z inej organizácie,ako sú vyjednávači, ktorí vyjednávali KZ v ZSSK a Cargu? Nebudeme si nič navrávať,všetko záleží na OZŽ. Už je načase sa znova pripomenúť. Myslím OAVD. Alebo už neplatí, že si nás hore pamätajú?
    Jozef, nepritakávaj na všetko. Keby to bolo navýšenie aj o 10%, aj tak je to nič. Ľudia v prevádzke žiadajú nejaké odlíšenie od kancelárnikov.
    Zdroj http://www.ozz.sk/,
    informácie z kolektívneho vyjednávania