INFO o KV 15.4.2013

KV 15 04 2013

Dňa 15.4.2013 sa konalo ďalšie kolektívne vyjednávanie kde sa dohodli zástupcovia zamestnancov so zamestnávateľom na uzatvorení KZ ŽSR na rok 2013. Za OAVD sa zúčastnili Ľubomír Porubän, Ladislav Bóna, Rudolf Ďuračka a Jozef Chovanec.
V bode 32 KZ skrátený fond pracovného času zostáva v znení ako bol v doteraz platnej kolektívnej zmluve.
V bode 42 sme sa dohodli na vypustení počtu ostatné zostalo v platnosti. V bode 45 je mzdový nárast min. 3% oproti roku 2012 a do tarifnej mzdy pre každého zamestnanca 20€. Naďalej zostávajú v platnosti 20 a 10 € prémie tak ako boli vyplácané doteraz.
V bode 66 druhý stravný lístok sa bude kolektívne vyjednávať pre budúcu KZ.
Platnosť KZ je dohodnutá do 31.3.2014. Kolektívna zmluva ŽSR 2013 bude podpísaná v pondelok 22.4.2013 o 11:00hod na GR ŽSR.

6 reakcií

  • Som sa prihlásil, aby som mohol reagovať aj ja. Už dlho rozmýšľam že by som vstúpil do Vašich odborov, ale ako som si prečítal diskusie, tak som na pochybách, či to má zmysel.Neviem ani koľko členom máte a kde sa to dá zistiť. Ale viem veľmi dobre, že na čele takýchto odborov by nemal byť človek ktorý pracuje na železnici, aby nebol vydierateľný zamestnávateľom. Ako som v niektorom diskusnom článku čítal, treba osloviť profesionálneho právnika, ktorý by zväz zastupoval na vyjednávaniach o KZ. Ani si neviete predstaviť, alebo ak áno akú silu máte v rukách. Výpravcovia sú jediný, kto môže niečo urobiť vo vyjednávaniach so zamestnávateľom.Ved je na smiech, ak predavačka zarobí 400 eur a výpravca má základ v IX. triede 653 eur a ani tie na výplate neuvidí. Trocha treba na týmto aj zauvažovať a v ďalšom vyjednávaní treba nie trocha, ale poriadne pritvrdiť.

     
  • …super chlapci KV, BOMBA kšeft! Turnusový zamestnanci zase “ vyhrali“. Ale Vám to je asi je jedno. Apropo neuvažovali ste nepodporiť ten návrh? Či strach má veľké oči?

     
  • My „starí“ opäť doplácame. Zobrali nám MZD7930 (= 30€/Q, t.j. 10 € mesačne), takže náš mzdový „nárast“ je de facto 10 € mesačne. Bomba kšeft!!!
    To jose: Nič nie je čiernobiele – ani „osmičky“ nie sú ktoviečo. Môžem ti to trochu vysvetliť. Neškrab si… 🙂 🙂 Inak súhlas…

     
  • Len neviem,či vôbec musíme podpísať KZ. Načo, čo nám zamestnávateľ ponúkol, to sme zobrali. A mohlo to byť už bez sprostredkovateľa a nie od 1.5.2013. Obrali ste nás o 4 mesiace,čiže o 80€.
    V bode 45 mzdy. Odporučil zamestnávateľovi zvýšenie mzdy o maximum jeho možností:
    a: zvýšenie miezd spôsobom navýšenia do tabuliek a to všetkým rovnakou sumou……Je toto ozaj maximum?
    Sprostredkovateľ navrhol-V bode 66 druhé hlavné jedlo po odpracovaní viac ako 11 hod odporučil zamestnávateľovi jeho čo najskoršie zavedenie. S odôvodnením diskriminácie zamestnancov pracujúcich v zmenách-budeme jednať pri budúcej KZ.
    Čo sa dohodlo pre turnusových zamestnancov? Príplatky nič. Ako keby ste nerobili ani vy ,vyjednávači ,z turnuse. Zamestnávateľ si začína robiť s turnusom čo chce , s dovolenkou čo chce, dopĺňanie výkonu dovolenkou ako len chce.S preplácaním presčasu, čo chce. Počúvame o rušení režijných výhod. Hovorí sa aká pláca -taká práca. To ozaj je tak veľa ľudí ochotných robiť za almužnu? Myslím, že je čas preprahať.

     
  • To mampokrk…: Nečuduj sa. Výsledok KV zodpovedá reálnej sile OAVD (rozumej – počet členov) a tým pádom hlavne výsledku „snaženia“ suity okolo pána FP, predsedu najväčšej odborovej organizácie na ŽSR. Aj sedenie v radách niekto platí, nie?…

     
  • Toto isté Vám pred dvoma mesiacmi núkal generálny riaditeľ, tak čo ste za tie dva mesiace vyrokovali???? veľké H….