Rekondičné pobyty

Chcem sa spýtať, či má niekto info o tom, že sa má údajne zmeniť systém poskytovania rekondičných pobytov. Vopred ďakujem za odpoveď. Ľuboš

 

22 reakcií

  • Fero, ďakujem Ti, že si mi to priblížil v reči radových zamestnancov. Konečne sa dostávam do reality. Doteraz som nevedel, že ja ako výpravca žst. Šaľa som nad – radový zamestnanec. Asi preto, že vo svojom voľne študujem zákony, predpisy a smernice a pri kolektívnom vyjednávaní sa v rámci možností snažím získať prospech len pre nad – radových zamestnancov. Stupídne je, že mňa obviňuješ z toho, že si zamestnávateľ zle nastavil priemernú mzdu. Ak sú peniaze, ktoré boli predtým určené na prémie v mzdovej tabuľke, tak je to len dobre. Už ich zamestnancom nikto nestrhne. Nehovoriac o tom, že toto sa deje každý prvý štvrťrok.
    Ak sa vyskytol problém, že garantovaná prémia sa začala viazať na odpracované hodiny a na podnet OAVD sa tento problém vyriešil, tak to je realita. Tvoja realita je, že Ťa z informácie, ktorú o tom Jožo podal zaujíma len použité slovné spojenie. Fakt objektívne hodnotenie.
    Čo majú spoločné s realitou Tvoje konšpiračné teórie ohľadom štrajkového výboru? Odpovedz si na otázku, z akého dôvodu bol zriadený a budeš potom aj vedieť, prečo bola jeho činnosť ukončená. A keďže si bol jeho členom a v Tvojom ponímaní si sa stal kompetentným, tak mi povedz, čo si dostal v Žiline Ty ako “kompetentný“, keď sa neštrajkovalo? A na túto moju stupídnu otázku nepotrebujem odpoveď. To len aby bolo našim členom jasné, že aj ja viem byť vtipný!

     
  • Stavať „vzdušné zámky“ je v tejto dobe naozaj ťažké,ale spoločnou silou by sa dali postaviť aspoň cesty k ním,pretože na jednej strane sa všade hovorí o kríze a na druhej v tej „ťažkej kríze“ ešte stále „bohatí bohatnú a chudobní chudobnejú“! Takže kríza je v systéme (skúste si vyhľadať príspevky ekonóma Staneka) a systém sa dá zmeniť iba spoločnou silou. Ten spomínaný tromf žiaľ ostal v Žiline a ak tam ostal iba preto,že „kompetentný“ neurobil prípravu,akú si situácia vyžadovala,môže teraz behať ako pes s prebitou nohou,nakoniec mu ostane len všetko podpísať,alebo že by povedal „Tak toto nie!“?,oni povedia „A čo urobíte aby to bolo nie?“ „Tak nič.“ „Ďakujeme……..“ Kedy konečne spletieme legendárne „Svätoplukove prúty“? Kedy budeme všetci tam,kde patríme a spoločne sa zastaneme svojich práv???

     
  • ĽUBO, No neviem kde Ty vidíš „VZDUŠNÉ ZÁMKY“, ja píšem o realite. Skúsim Ti ju troška priblížiť, resp. preložiť do reči obyčajných, radových zamestnancov. Dovolím si zopár citácii: … „o mzdovom vývoji za prvé dva mesiace informovali zástupcovia oblastných riaditeľstiev. Riaditeľ OR Košice Ing. Ján Juriga hovoril o dosiahnutej priemernej mzde, poukázal na jej reálny pokles“. „ Námestník OR Trnava pre infraštruktúru Ing. František Jablončík potvrdil pokles reálnej mzdy. V podobnom duchu informoval aj riaditeľ OR Zvolen Ing. Marián Izakovič a námestník riaditeľa pre infraštruktúru OR Žilina Ing. Ivan Ďurkovič“. „ Priemerná mzda, podľa zástupcov oblastných riaditeľstiev nebola dobré nastavená, aplikácia nového mzdového systému pohltila takmer celý nárast a na prémie nie sú peniaze“, koniec citácii. ( zdroj Zvesti 6, z 18.4.2012).
    Tak toto je realita a holá pravda. A je podľa mňa až stupídne ak zástupcovia zamestnancov o takýchto skutočnostiach mlčia, resp. nechcú o tom ani počuť. ( Dúfam, že to nebude čítať náš milý pán prezident, aby neutrpel ďalší šok ako písal vo svojom príspevku na stránke 2. Marca 2012). To už zástupcovia zamestnávateľa suplujú Vás?.
    Ďalšia realita z pohľadu zamestnancov: Priemerná mzda na ŽSR za rok 2009 vo vzťahu k priemernej mzde v NH-SR v % vyjadrení bola 101,82%. Za rok 2010 to už bolo 98,53 % a rok 2011 je to už 96,38 %. Vývoj mzdy za rok 2012, dá sa iba tušiť kde to skončí, no mám obavy aby to nebolo pod 90 %. Pod Vašou taktovkou sa tri roky nezvyšovala mzda, príčiny boli rôzne, posledný rok sa zvýšila v priemere o cca 5% , ale všetko nasvedčuje tomu, že to nebolo navýšenie. Dôvodom je pravdepodobne , tak ako v jednom príspevku píše pani „annab“ nie „ZODPOVEDNOSŤ KOMPETENTNÝCH“ ale „KOMPETENTNOSŤ ZODPOVEDNÝCH“. V týchto nedávnych časoch sme videli v prípade zdravotných sestier ako sa vyjednáva o mzdových podmienkach i iných pracovno-právnych nárokoch. Odborne, vytrvalo, bez strachu atď. No u Vás je to asi o inom. Prečo, alebo začo ste vymenili zrušenie štrajkového výboru v jeseni 2011? Bolo to pre dobro veci alebo pre niekoho profit? Lebo : Vyjednávať o podmienkach môže človek úspešne vtedy, keď ma čo ponúknuť a keď ma „tromfy v rukáve“, ktorými môže zvyšovať pri vyjednávani svoju cenu.
    P.S. Z obavy ako som to spomenul vyššie, v úvode som spomenul iba tvoje meno. Fero.

     
  • Ferko, ku kolektívnemu vyjednávaniu som sa tu už vyjadroval a k platnej KZ tiež. Prepáč, ale nebudem to tu písať znovu. Názor som nezmenil a myslím si, že som celkom jasne zdôvodnil svoje postoje a rozhodnutia. Vzdušné zámky, to už pre mňa nie je, ja žijem v realite.

     
  • … Leon, skúsim ti odpovedať na Tvoje otázky. Čo sa deje vo vedení OAVD a ako, alebo akým spôsobom došlo k zmene predpisu o rekondičných pobytoch vie „LEN ON“.(kontakt na neho nájdeš v tiráži web stránky). Určite Ti rád a promptne odpovie. A keď chceš vedieť kto bol na kolektívnom vyjednávaní, skús sa spýtať viceprezidenta svojho regiónu. Ten má určite vedomosť o tom, alebo aspoň nás tak všetkých čo sme sa pýtali na určite veci odporúčal predseda Rady OAVD. Verím,že som Ťa navigoval kam máš adresovať svoje otázky. A teraz si ešte dovolím ja jednú otázku na prezidenta a kolektívnych vyjednávačov. Chcem poprosiť o vaše stanovisko k tejto téme. Na rokovaní v Tatranskej Štrbe zástupcovia zamestnávateľa priznali reálny pokles mzdy na ŽSR za prvé dva mesiace. A ďalej pomenovali dôvody tohto dramatického poklesu.( podrobne si to môžete prečítať na link: http://www.ozz.sk/files/Zvesti%206.20120001.PDF ). Takže páni kolektívny vyjednávači o KZ 2012 ešte stále si myslíte akú úžasnú prácu ste odviedli? Pán viceprezident BA-regiónu ešte stále si presvedčený o tom, že ste podpísali KZ výhodnú pre väčšinu zamestnancov? To, že je reálny pokles mzdy už neupozorňujú len zamestnanci ale aj verejne konštatujú zástupcovia zamestnávateľa. A ešte jedna vec, ŠÚ-SR bola zverejnená priemerná mzda v NH-SR za rok 2011.Mzdou na ŽSR „úspešne “ pokračujeme v ďalšom prepade, poklese.

     
  • Sorry, mňa sa nepýtaj. Sú v OAVD kompetentnejší. Asi to budú Kol. vyj. za OAVD a náš pán prezident.
    Škoda, už niet čo dodať……

     
  • hawaj.Len sa opýtam kto teda bol na vyjednávaní,(ja netuším) však to muselo byť vlani ak to má platiť od 1.5.2011 ? Podľa mňa je to hlúposť už len preto že máme poukazy na jún do TT ! A čo sa týka tej nespokojnosti čo tu vládne ,veď predsa ak sa niekto zvolí, musí sa dať aj pre svoju neschopnosť odvolať,nie? To radšej celá členská základňa vystúpi kôli jednému človeku ? Toto je choré,nemyslíš?

     
  • hawaj len stručne – nebudeš žiaľ sám.A vôbec nejde len o rekondičné pobyty.

     
  • LEON len pre usmernenie. OK4-Rekondičné pobyty je súčasť Kolektívnej zmluvy, takže každá zmena v uvedenom predpise musí prejsť Kolek. vyjednávaním. To znamená, že ak je súčasť KZ, môžme z nej vydobiť veci nad rámec zákona oproti stanovenému zákonu vlády, tak ako napr. v Zákonníku práce. Lenže naši odborári sa ani nesnažili udržať to čo v KZ sme mali. (3roky medzi Dodat.dovolenkami, 4roky je predsa pre zamestnávateľa super)A ak je niekto na pochybách pozrite si v práci novelizáciu predpisu OK 4 a tam sa dočítate aj jej účinnosť od 01.05. 2012. Tak ďakujem a nasledujem ElenuL.
    P.S. A nielen ja…….

     
  • Je pravda, čo píše, že zákon je zákon, ale aj Zákonník práce je zákon a Kolektívna zmluva je niečo, čo je naviac nad tento zákon a od kedy si myslíš, že je ten správny čas jednať o kolektívnej zmluve? Tvoj príspevok sa ma nedotkol a dúfam, že môj Teba tiež nie. A ešte jedna otázka, nemyslíš že by sme mohli vedieť všetci členovia OAVD, čo sa deje v zákulisí našej organizácie? Ľuboš

     
  • Som len radovým členom OAVD,no neurazte sa poniektorí ,píšete o niečom čo nemá súvis s odbormi. Uvedomte si jedno,zákon neprijali ŽSR,CARGO ani ZSSK !!! Píšete tu o niečom čo je ešte vo hviezdach (kolektívne vyjednávanie na rok 2013) a už vynášate predčasné závery. Počkajme si a potom reagujme. Opakujem ešte raz,som len radovým členom,to čo sa deje v zákulisí vedenia OAVD netuším ale viesť takéto žabomyšie vojny tu na stránkach mi pripadá nechutné.To by sa malo riešiť inak,to je môj názor.Ak som sa niekoho dotkol prepáčte a vopred sa ospravedlňujem.

     
  • A ešte jedna otázka Jozef, v zmene uvedeného zákona sa uvádza, že dĺžka pobytu bude najmenej 7 dní(pôvodné znenie najmenej 14 dní), znamená to, že automaticky sa nám skráti RB na 7 dní, tak ako sa automaticky predlžuje doba medzi RB na 4 roky?

     
  • Odpoviem Ti za prezidenta. NIČ!!! OAVD už nerobí nič. SMOLA. Skutočne OAVD spadla z piedestálu hlboko, veľmi hlboko.

     
  • Jozef,(p.prezident) keby som sa nebol opýtal, kedy si mal v v pláne o tomto informovať členov OAVD(mal si to vôbec v umýsle)? Takže je vidieť, že to s nami ide dole kopcom. Alebo si si myslel, že je to pre nás nepodstatná a banálna vec. Problém na pracovisku momentálne nemám(ak nepočítam finačné odmeňovanie), takže sa obraciam na Teba a nie na vedúceho ramena. Čo bude OAVD pre svojich členov robiť ohľadne Rekondičných pobytov? Čo bude OAVD robiť ohľadne(citeľného) nárastu mzdy pre svojich(všetkých) členov? Nerád by som sa koncom roka dozvedel, že nič. Vopred ďakujem za odpoveď. Ľuboš

     
  • Som rád ako nám to tu pán prezident prezentuje. Prečo by sme mali mať niečo nad rámec zákona? Prečo udržať to čo máme? Prečo? Načo? Pretože by musela OAVD ako profesná odborová organizácia aj preto niečo spraviť. Ale načo? Je lepšie sa vyhovoriť na novelu zákona ako udžať status quo.
    Alebo sa mýlim?????? Ďakujem pán prezident, že tak silno bojujete ešte za tých pár členov ktorí v OAVD zostali!!!!! Len tak ďaľej…..

     
  • Ano bude sa meniť systém rekondičných pobytov. Na základe novely zákona č 124/2006
    bude zmenená periodicita rekondičných pobytov pre ŽSR z 3 rokov na 4 roky. Bohužiaľ je to zákonná norma presne stanovená. Nemení sa dĺžka pobytu t.j. 14 dní tak ako to platí doteraz.
    Ďalšou zmenou bude dobrovoľnosť rekondičného pobytu a nie povinnosť ako doteraz. Nemení sa ani príloha číslo 1 ktorá určuje ktorí zamestnanci majú nárok na rekondičné pobyty. Vrámci dobrovoľnosti zúčastňovať sa rekondičných pobytov sme navrhovali, zaradenie funkcie Dispečer do prílohy č.1, do využitia kapacity objednaných poukazov. Náš návrh nebol akceptovaný. Bude ale znovu predložený po zistení záujmu zamestnancov ktorý nárok majú. Zamestnanci ktorý pobyt odmietnu nebudú mať žiadnu náhradu. Jedná sa o odmietnutie konkrétneho rekondičného pobytu nie o odmietnutie všetkých na ktoré má zamestnanec nárok aj v budúcom období.

     
  • Ak to Republiková Rada OAVD na čele s prezidentom p. CHovancom nezabalí hneď a okamžite tak ODBOROVÁ ASOCIÁCIA VÝPRAVCOV A DISPEČEROV upadne do zabudnutia. A ostane nám len nostalgicky spomínať na mená ako: Ševčík, Lastovecký, Suláček, Tatranský, Hirko, Kĺč atď a ešte niekoľko členov z niekdajších Republikových rád ktorý postavili OAVD na piedestál odborových centrál na železnici. Pán Chovanec ďakujeme ale tak ako OAVD klesla tak asi hlbšie to už nejde.
    A tu už niet sa nad čím zamýšlať. To je už realita.

     
  • … k tým rekondičným pobytom by som ešte pridal otázku k pripravovanej zmene “ Premiového poriadku“, ale je to asi zbytočná namáha. Prezident si robí rozhodnutia sám za seba, alebo bez rozhodnutia orgánov OAVD. A predseda RR OAVD nevyužíva kompetencie dané stanovami OC OAVD. A svoje povinnosti ohľadom informovanosti členskej základne si kompetentný neplnia vôbec. Potom to aj tak na stránkach DF vyzerá. P.S. V nedávnej čase bolo rokovanie RR dajte na stránku nejakú informáciu alebo výstup z rokovania, alebo niet o čom informovať? Snáď to nie je tajné, to čo sa týka členskej základne? Rátajte s tým,že ešte stále sú v OAVD členovia, ktorým osud OC nie je ľahostajný.

     
  • Potvrdzujem jotex-sov komentár v zátvorke,žiaľ! Práve preto už ani ja nemôžem urobiť nič,len pod svojím menom. Fungovanie OC podľa mojich predstáv bolo vždy kolektívna práca a informovanosť členskej základne,samozrejme dostupné aj ostatným,aby sa mohli rozhodnúť,ale to čo je tu teraz,neviem pomenovať,respektíve radšej nechcem. A vysvetlenie „kompetentných“? – na to nečakajte,museli by ste ich najprv vymeniť za schopnejších a hlavne zodpovednejších!!!!!!!!!

     
  • Ale asi to pre Rep.radu nie je dôležité.

     
  • Niečo visí vo vzduchu, Republiková rada príp. kolektívni vyjednávači by o tom mali vedieť. V každom prípade – ak si necháme siahnuť na rekondičné, či už je to dĺžka pobytu alebo cyklus pravidelnosti, môžme to rovno „odborársky“ zabaliť ( čo sa už bohužiaľ niekde začalo )…

     
  • P. Prezident, ani Ty nič nevieš?