Príplatok za predaj cestovných lístkov

Chcem sa trochu venovať téme odmeňovania za predaj cestovných lístkov v dopravných kanceláriách. Týka sa to hlavne výpravcov v menších staniciach. Pokiaľ viem sprievodca,ak vystaví cestovný lístok vo vlaku,má odmenu 10 alebo 12%(neviem teraz úplne presne)z reálnej tržby. Podotýkam,že je to spolu s kontrolou cestovných lístkou jeho hlavnou pracovnou náplňou. Vráťme sa ale k výpravcovi. Ak predá výpravca cestovný lístok v stanici má odmenu zhruba 0,2% z reálnej tržby. Áno 0,2%. A to nehovorím o tom, že jeho hlavnou pracovnou náplňou je dopravná činnosť. Viem, že má právo zatvoriť pokladňu 5 minút pred príchodom vlaku, ale každý vie aká je realita. 90% cestujúcich v malých staniciach prídem práve tesne pred príchodom vlaku. A skúste im povedať aby si kúpili lístok vo vlaku a s príplatkom. Kde je potom spravodlivosť v odmeňovaní.Napr. pri mesačnej tržbe 1000 Eur dáva ZSSK podiel ŽSR 20% z tržby. To je 200 Eur. A z toho dostane výpravca asi 3 Eur. Vidíme, že ten kto má s tým najviac práce dostane najmenej. A pritom keď čítam,že stratová ZSSK v septembri dáva odmeny, tak neviem. Mne ako výpravcovi sa v porovnaní s cenami reálne nezvýšil plat už asi 7 rokov.

 

3 reakcie

  • Určite by mali podľa správnosti dostať zamestnanci podieľajúci sa na predaji cestovných lístkov v stanici polovicu z tých 20%. A režijné náklady na prevádzku JEZ určite nedosahujú veľkú sumu. Tlačivá dodáva spoločnosť a spotreba elektrickej energie je malá. Viem , že sa o tom už hovorilo a OAVD malo snahu to riešiť. Ak má niekto iný návrh budem rád.

     
  • Skus naozaj dať návrh pretože to nie je nový problém. Už sme ho ako OAVD riešili. Ako sám vydíš zatiaľ bezúspečne. Ale nie je problém znovu to otvoriť.

     
  • A ako by malo vyzerať, podľa Teba, riešenie tohto problému, resp. čo navrhuješ, že by mala OAVD urobiť?
    ŽSR má určite nejaké ,,režijné ´´ náklady na pokladne, distribúciu a pod. Stačí Ti ich zdôvodnenie? Alebo chceš paušál, a nech si oni zrátajú či sa im to oplatí alebo nie?
    6.9.2011 bude Republiková rada, tak by bolo dobré dať konkrétny návrh. Rokovať a diskutovať sa dá o všetkom.