VÝZVA – PODPORME KOLEGU

ODBOROVÁ ASOCIACIA VÝPRAVCOV A DISPEČEROV – výzva

Súhlas s príspevkom

VÝZVA – PODPORME KOLEGU

Prešlo už 11 mesiacov čo Slovenskom otriasla nehoda na železničnej stanici v SNV. Dňa 1. 4 .2010 došlo k zrážke rušňa s osobným vlakom, pri ktorom zahynuli 3 ľudia, 1 sa vážne
a asi 18 ľahko zranilo. Každá takáto tragická udalosť znamená neopísateľné straty pre pozostalých obetí, nakoľko materiálne škody sú nahraditeľné, ale ľudský život sa nedá ničím nahradiť. Nielen pozostalým obetí ale aj mnohým z nás pri spomienke na túto tragédiu prebehnú zimomriavky po chrbte i dnes.
Po nehode zostalo medzi odborníkmi i medzi laikmi množstvo otáznikov. Nasledovalo zložité vyšetrovanie, výsluch zúčastnených a svedkov, rekonštrukcia nehody. Vyšetrovatelia zo ŽSR počas vyšetrovania tejto tragickej nehody dospeli k záveru, že nie je preukázané pochybenie zo strany výpravcu a trvajú na tom, že postup výpravcu pri zabezpečovaní pohybu uvedeného rušňa počas posunu bol v súlade s platnými predpismi.
Napriek jednoznačným záverom vyšetrovacej komisie ŽSR policajný vyšetrovateľ obvinil výpravcu stanice zo všeobecného ohrozenia a kladie mu túto tragickú udalosť za vinu. Ako uvádza hovorca Krajskej prokuratúry: “Vo veci bude teraz po vznesení obvinenia prebiehať ďalšie dokazovanie a vyšetrovanie, výsledkom ktorého potom bude rozhodnutie prokuratúry o tom, či na obvineného podá obžalobu, alebo či bude prichádzať do úvahy iné procesné rozhodnutie.“
Po tomto obvinení nastala zo strany médií ďalšia medializácia prípadu, no teraz už so zameraním na obvineného. Najmä bulvárne denníky tvrdo obviňujú nášho kolegu, zverejňujú osobné údaje a fotografie, čím zasahujú do jeho súkromia. Málokto si uvedomuje, že toto všetko si vyžaduje veľmi silnú osobnosť, aby človek dokázal odolávať týmto psychickým tlakom.
Keďže obhajoba a právne zastupovanie si vyžaduje nemalé finančné náklady, z podnetu kolegov žst. Spišská Nová Ves vznikla iniciatíva Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov za plnej podpory GR ŽSR vyjadriť morálnu a zrealizovať finančnú podporu.
Táto naša výzva je o možnosti finančne prispieť ľubovoľnou sumou na právnu pomoc kolegovi a jej účelom je osloviť všetkých zamestnancov ŽSR, ktorým nie je ľahostajný stav, v akom sa náš kolega ocitol nie vlastnou vinou. To znamená taktiež obhájiť pravdu podľa predpisových ustanovení a jeho česť, napadnutú nezmyselnými výrokmi médií. Netreba zabudnúť, že v takejto pozícii sa môže kedykoľvek ocitnúť každý z nás, ktorý zodpovedne pristupuje k práci a nijako sa nepreviní voči interným predpisom.
Svojim podpisom tak umožníte mzdovej učtárni zrealizovať jednorazovú zrážku zo mzdy /vami určená dobrovoľná suma/, na č. účtu: 2857089453/0200, ktorý bol vytvorený práve pre tento účel.

Dňa 22.02.2011 Republiková Rada OAVD

12 reakcií

  • MEMENTO: http://spisskanovaves.korzar.sme.sk/c/7218163/vypravca-dostal-dvojrocnu-podmienku-za-zeleznicnu-tragediu-na-spisi.html
    Chce sa mi veriť, že OAVD ako profesná organizácia vyjadrí svoje stanovisko k tomu, lebo tento rozsudok bude určitým precedensom pre nás všetkých do ďalších rokov v našej práci. A nikto si prevádzke nemôže byť istý, že niečo podobné sa mu nestane. Kedže sa súdne pojednávanie týkalo člena OAVD určite tam nechýbal pán prezident, a on by mal byť PRVÝ kto iniciuje a záujme nejaké odborné stanovisko. Osobne som presvedčený, že na kolegovi M. bola spáchaná KRIVDA. A pomoc od zamestnávateľa a OC bola mizivá !

     
  • Sebedinsky v podstate rozumiem čo si chcel povedať , ak máme byť profesionáli tak s tebou súhlasím . Neteší ma keď by toto fórum slúžilo na zvady . Ale mnoho vecí by vyzeralo lepšie , keby iba pár viet bolo napísané inak.To je to čo by som chcel posunúť niekam inam ja . A nie všetko mám záujem rozmazávať tu . Tu s tým nevypôsobíme zmenu .

     
  • Máš pravdu, jose, a pre mňa je to aj najjednoduchšie poslať to cez internetbanking. Nikto nekomentuje čiastku, nikto sa nepýta načo a prečo. Len nikto nevie koľko a kto prispel, takže výzva sa míňa účinkom. Členom OAVD je asi každý štvrtý výpravca a výziev na zberanie peňazí je na Slovensku neúrekom. Takže najhoršie sú na tom tí, ktorí sa dali na robotu so zberaním. Vysvetľujú neznalým a neinformovaným, obetujú čas a čoho sa dočkajú. Miesto toho, aby sa ozval človek, ktorý to vymyslel a zabezpečuje, a má s tým tiež len starosti, sa ozve grobian. Ten, čo to vymyslel, by sa možno aj ozval, ale nedostal čas ani priestor.
    Neboj sa, SlavoKral, dobré pokračuje, kolegu podporíme, len si treba vyjasniť určité veci. Rozkolu sa neboj, ale nikto si tu nenechá nadávať. Niekto si myslí, že diskusia je: choď na psychiatriu, si naivný alebo nemáš psychotesty.
    Efendimu držím palce v zberaní. Zajtra začínam aj ja.
    A ešte dofovi: gratulujem! Tá suma, ktorú si oznámil na RR je ohromujúca.

     
  • Účet má slúžiť pre Emilovu obhajobu. Ak má niekto problém so mzdovou účtarňou,nič mu nebráni, aby poslal peniaze priamo na zverejnený účet č. 2857089453/0200 ,bez asistencie mzdovej účtarne. Je na škodu veci, že na výzve nie je aj podpis niekoho z vedenia železníc – riaditeľa železníc. Ak sú železnice taký veľký podnik,mal by dostať aj podnikového právnika.Veď sami ho uznali nevinným, ničím sa neprevinil. Keď mali 12000.-Sk na naše stoličky a už sme ušetrili(?) ďalších 50 mil.eur na opravách mašín, tak musí nájsť podnik peniaze aj na znalého právnika.

     
  • Klasický príklad ako urobiť niečo dobré a ono sa to obráti , . Čo je dobré v tom treba pokračovať a čo bolo zlé treba zmeniť .To vravej môj starý otec . Mrzí ma ked sa dívam na rozkol vo vlastných radoch . Prajem si aby výsledkom nebol rozpor . K tomu nám Boh pomáhaj.Amen.

     
  • Milý predseda Republikovej Rady(admin):
    To, že tá výzva je pre všetkých zamestnancov ŽSR, som pochopil aj ja. Po návrate z dovolenky, ktorú som mal v polovici marca, som našiel výzvu na stanici v našej výpravcovskej pošte. Pýtal som sa naších chalanov, či to čítali. Opýtali sa ma, kto je to Republiková Rada OAVD, keď sa tam nedokáže podpísať človek, ktorý ju zastupuje a zastrešuje. Pýtal som sa v susedných staniciach, o ktorých viem, že tam nie sú členovia OAVD a povedali mi, že niečo také čítali. Bodka. Tak som skúsil zavolať nášmu viceprezidentovi(p.Sebedínskemu), čo s tým a že som ochotný sa do toho dať a obehať naších zamestnancov ŽSR. Len nech mi povie, čo s vyplneným zoznamom, keď náš prednosta o tejto akcií nevedel a ani komandujúca, ktorá nám robí výplaty. A preto som napísal na stránky OAVD môj komentár. Toľko pre admina.
    Milá ElenaL:
    Tam je aj odpoveď pre Teba, ohľadne výzvy a prednostov. Náš nevedel o tejto akcií a ani prednosta susednej stanice, keď som mu volal.
    Ty sama si napísala, že keď si to posielala po svojich staniciach, pripojila si ku tomu malý komentár a že máme „huby“ a telefón. Ja som neurobil nič iné, len som sa opýtal, akurát nielen „hubou“ a telefonom(p.Sebedínskeho), ale aj na našej stránke a to bola asi chyba. Lepšie bude, sa na našich stránkach nič nepýtať.
    Nikoho som dúfam týmto vysvetlením neurazil, dúfam, že som do nikoho nerýpal a dúfam, že keď som sa dal na to, aby ta Výzva nezostala v zabudnutí(aspoň v našej stanici) a obchádzam káždú výpravcovskú partiu, že tým nikomu nezávidím. S pozdravom Efendi.

     
  • „Svojim podpisom tak umožníte mzdovej učtárni zrealizovať jednorazovú zrážku zo mzdy /vami určená dobrovoľná suma/, na č. účtu: 2857089453/0200, ktorý bol vytvorený práve pre tento účel.“ Čo je na tejto poslednej informácii nepochopiteľné? Vypíšem to a spoločne sa to pošle na mzdovú učtáreň,alebo dá prednostovi a on to pošle,ak neviete kde patríte. Zvyšok som okomentovala v téme „Môj názor na to“. Názor ADMINA bol podľa mňa nie urážkou,ale vysvetlenie toho,že „MY“ výpravcovia sme na nejakej úrovni a prešli sme psychotestami,preto by sme s takýmito vecami nemali mať problém,máme skôr problém do všetkého rýpať a spochybňovať a ako som už písala aj závidieť,že čo keď ten „chudák“,v ktorého topánkach by teraz nechcel chodiť nikto z nás,na tom zarobí?! „FUJ!!!“

     
  • Prvotným impulzom na uverejnenie tejto výzvy bol mail od vedúceho uzla SNV. Tento mail som postúpil prezidentovi, ktorý po schválení generálnym riaditeľom v spolupráci s pracovníkmi GR vypracoval text výzvy a vytvorenie účtu. Po všetkých týchto peripetiách som výzvu uverejnil na našej stránke a keďže nie každý má internet alebo ho používa, následne som cez intranet poslal túto výzvu na vyše 60 staníc v sieti ŽSR. Ak si niekto nevšimol, nie je to výzva len členom OAVD ale kolegom, čiže aj nečlenom. Kto chce a potrebuje vysvetlenie na tejto stránke sú uverejnené všetky možné kontakty v rámci OAVD.
    A aby bolo jasné, vôbec si nemyslím,že po staniciach sú hlúpi ľudia.

     
  • Neviem, či chce admin niekoho urážať alebo chce zakryť niekoho neschopnosť. Ak si myslíš, že ľudia na staniciach( a je ich dosť, podľa ohlasov), sú hlúpy, len pre to, že Ty si bol na PSYCHOTESTY, tak sa mýliš a žiješ asi v inom svete. Ak žiadaš ĺudí, že majú niekam dať dobrovolne svoje peniaze a podpíšeš sa Republikováí rada, je málo. Ak si myslíš, že keď napíšeš, citujem „Svojim podpisom tak umožníte mzdovej učtárni zrealizovať jednorazovú zrážku zo mzdy /vami určená dobrovoľná suma/, na č. účtu: 2857089453/0200, ktorý bol vytvorený práve pre tento účel.“ koniec citátu , že to stačí , je tiež málo. Na každej stanici nie je člen OAVD, ktorý by si to vzal pod patronát a niečo s tou vyplenou a podpísanou výzvou urobil. Ešte raz, ak chceš niekoho urážať hlúpymi pripomienkami, zamysli sa nad sebou. A s dofom plne súhlasím, len som nebol na Rep. rade , aby mi to mohol niekto vysvetliť.

     
  • Aj ja,a preto som si musel dať vysvetliť určite veci k „VÝZVE“ na RR.Celkový dojem z logistiky tejto akcie „3 mínus“.A asi veľmi by prospelo tejto akcii keby reg.rady resp.možno až vedúci uzlov/ramien/ zverejnili sumu ,ktorá sa vyzberala.

     
  • A ja som si naivne myslel, že všetci máme psychotesty

     
  • Po staniciach to bolo rozoslané, ale že by tam niekto napísal, ako postupovať s vyplneným zoznamom, podpísal sa za Republikovú radu. Smutné. Nečlenovia OAVD nemajú prehľad o vedení OAVD a nie každý má prístup na internet, aby si to pozrel.