INFO regiónu Zvolen

Info OAVD Zvolen

Milí kolegovia a kolegyne !

Na tretej strane Vám prinášam sľúbené informácie z kolektívneho vyjednávania(na stránke OAVD čítaj info z KV), ďalšie sa uskutoční dňa 13.1.2011, presunuli sa tam všetky body, čo sa týkajú financií a bude to určite veľmi ťažké. Ohľadom sľúbenej „Smernice pre odmeňovanie“, tá sa bude so súhlasom odborových centrál preberať ako samostatná časť. Na našej webovej stránke sa stále viac objavujú smelé a odvážne príspevky našich kolegov, pridajte tam aj vy svoje názory, alebo si ich aspoň prečítajte. Iba žiadať je už málo, východiskom by boli ráznejšie opatrenia, ale pri tých musíme počítať s Vašou podporou, preto sa nad tým spolu zamyslime , prečo nám zamestnávateľ nechce pridať, dokonca nám mieni niečo ubrať? Že nie sú peniaze? Je to smutné, keď iba pre nás, ktorí „držíme v rukách“ tisícky životov a sme zodpovední za ich včasné a bezpečné prepravenie, od dispečerov až po závorárov! Do KZ 2009 sa nám pri kolektívnom vyjednávaní podarilo rozšíriť bod 45 odsek g) za predpokladu splnenia hospodárskeho výsledku za rok 2009 vyplatenie mimoriadnej prémie so mzdou za mesiac november. A aká bola realita? Žiadne mimoriadne prémie, koncoročné nulové prémie a generálnym riaditeľom „vraj“ odsúhlasené mimoriadne prémie pre celé GR po 2000 eur na hlavu? Práve oni sa majú starať o to, aby sme mali čo prepravovať, takže kríza nie je v peniazoch, ale v systéme! No a samozrejme v ďalších veciach ako napríklad financovanie ÚŽI, zníženie stavu traťových zamestnancov, rozpredanie strojov súkromným firmám, ktorým sa platia neskutočné peniaze a ešte si na prácu „požičajú“ zamestnancov ŽSR! Oprava budov je tiež predražená, ako aj nákup materiálu a OOPP, má jeden gumený pršiplášť naozaj cenu 75 eur, zimné topánky okolo 100 eur a ešte vám do nich zateká? Ak sa tak stane, reklamujte ich, odovzdajte späť do skladu, máte na to právo! Úžasné stoličky, na ktoré musíme čakať aj rok , mali cenu pred 1-2 rokmi 12 000,- Sk ? Do týchto vecí žiaľ nemôžeme zasahovať, iba poukazovať. Ďalej je tu dobre známe podporovanie firmy „IKORES“, ktorá dostala veľké peniaze za kúrenie po staniciach a z tých zaplatila nejaké „drobné“ zamestnancom ŽSR, ktorí to robili za nich, namiesto toho, aby ŽSR zaplatilo priamo svojim zamestnancom! A takto sa kotúľajú peniaze, keď však treba šetriť, tak zase iba na „NÁS“ ! Bolo potrebné vytvoriť celý nový odbor na GR? Blíži sa koniec roka, preto Vás chcem upozorniť na prenos nadčasových hodín, z jedného roka do ďalšieho sa smie preniesť 0,00 hod., takže musíte mať všetky nadčasy do konca roka zaplatené, preniesť ich môžu iba s vašim písomným súhlasom, preto dobre čítajte čo podpisujete! Ak vám predsa bez vášho písomného súhlasu hodiny prenesú, oznámte nám to.
Dňa 23.11.2010 sa uskutočnila vo Zvolene regionálna rada, na ktorej bola odsúhlasená nová „Smernica platieb“ s malými úpravami, prikladám ju a na moju žiadosť zrušený služobný telefón 0905 700 320, v rámci šetrenia budem používať súkromné číslo uvedené v hlavičke, s mesačným príspevkom 17 eur (doteraz to bolo paušálne okolo 23-24 eur ). „ Správu o hospodárení“ Vám predložíme v januári 2011.
Na záver Vám želám príjemné prežitie Vianočných sviatkov, ale neprajem Vám aby „stoly a žlčníky“ pukali od prehnaného množstva jedla, aby ste sa „pojedli“ od lásky. Prajem Vám, aby po celý rok, každý deň a každú hodinu ste pociťovali lásku, pocit bezpečia, istoty, spolupatričnosti, pocit že tu nie ste zbytoční a samozrejme aby ste nikdy nemali prázdny stôl.

Elena Liptáková
Vo Zvolene dňa 12.12.2010 Viceprezidentka OAVD regiónu Zvolen

1 reakcia